ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Като картоф е, но не е | ||||||
| ||||||
Освен това има много високо съдържание на желязо, въпреки че това може да варира в зависимост от съдържанието на желязо в почвата, в която се отглежда. Oкa вероятно е ценен източник на хранителни пигменти, като антоцианини и каротеноиди, чието присъствие се показва от голямото разнообразие от цветове в кожата. Предполага се, че сортовете с тъмно оцветена плът са по-ценни източници на тези пигменти. Може да се пържи, вари или пече, използва се в яхнии или супи. Грудките са оцветени в различни цветове. Предлага се в жълто, оранжево, розово, кайсия и традиционното червено. Но зеленчукът не се култивира само заради грудките, които са годни за консумация. Листата и младите издънки също могат да се консумират като зелен зеленчук. Зрелите стъбла пък могат да се използват подобно на ревен. В Мексико този зеленчук се яде суров със сол, лимон и лют пипер. Вкусът често е леко остър. Понякога вкусът е кисел, а понякога сладък. Това зависи от концентрацията на оксалат сред сортовете. Годната за употреба е сладката ока. Тя съдържа сортове с по-ниски нива на оксалова киселина. Текстурата може да е хрупкава (като при морковите), когато е сурова. Когато го подлагаме на топлинна обработка зеленчукът става с нишестена или брашнеста текстура. Ока се отглежда в Южна Америка, Колумбия, Перу и Чили. В Нова Зеландия се е превърнал в популярен трапезен зеленчук и се нарича ямс. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Обявиха официално колко е населението на България
15:39 / 27.11.2024
Слави Трифонов се завръща в bTV
12:59 / 27.11.2024
Синоптик: От 6 декември започва продължителен период на снеговалежи
14:11 / 28.11.2024
Златна 2025 година за пет зодии
14:55 / 27.11.2024
Тя се завърна
16:52 / 27.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета