ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Китайците не ядат шоколад, невероятно, но факт
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:37 / 25.11.2024Коментари (1)2037
©
В Европа често сме чували, че "всички обичат шоколад". Оказва се, че милиарди хора по света не са толкова запалени по това лакомство, колкото европейците или американците. Ярък пример е Китай. Там всички големи компании за шоколад присъстват на пазара, но хората не купват и не консумират продукцията им.

Данните показват драстични разлики. Дори страни с 10-милионно население като Гърция и Чехия, внасят повече шоколад и шоколадови изделия от Китай, където живеят 1400 милиона души.

Показателите за нивата на консумация също са подобни. Средно, китайците ядат по едва 200 грама шоколад годишно. За сравнение, във Великобритания и Франция ядат по над 3 килограма за същия период.

Доскоро се смяташе, че причините може да са икономически. До средата на 80-те китайците са толкова бедни, че не могат да си позволят друго, освен най-основните храни. Но това вече не е фактор и от десетилетия китайците да достатъчно заможни, за да могат да купуват шоколад.

Има различни проучвания - както пазарни, така и медицински - защо китайците не ядат шоколад. Оказва се, че отговорите са основно два: традиции и вкусови предпочитания.

Китайците като цяло не ядат много захар, сочат данните. Китайската цивилизация познава захарта от хилядолетия. Тя се извлича от скорбялата в редица растения и се ползва в традиционната кухня от повече от 3000 години. Но в Централен и Северен Китай, откъдето произхожда китайската цивилизация, традиционно предпочитат солени, а не сладки храни.

Милиони китайци ядат сладко само в определени случаи - например някои празнични храни, приготвяни по повод осемте големи фестивала през годината.

Интересна теория предлага д-р Чен Жу. Тя е преподавател в най-големия университет за агрономия и земеделие в Китай. Според Чен, модерни генетически изследвания показват разлики между китайците и европейците в някои групи гени, наричани от учените TAS1R и TAS2R. 

Това са гени, които определят формирането и работата на вкусовите рецептори. Разликите може да означават, че вкусовите рецептори на хората в Източна Азия, към които принадлежат и китайците, са по-чувствителни към захарите, отколкото европейците. В резултат, те усещат наличието на захар в храните, дори когато количествата са малки. Това може да е една от причините, поради които дори сладките храни в традиционната китайска кунхя не са особено сладки, според критериите на хората от Европа и Северна Америка, пише Gulf News, цитиран  от NOVA.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Квото Такоа
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ВК Марица, сезон 2024/2025
51-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Санирането на сградите
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: