Кое вино е най-подходящо за готвене?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:25 / 29.10.2024
4983
Виното е съставка, която може да преобрази ястието и да му придаде уникален вкус и аромат. Изборът на правилното вино за готвене обаче е ключов – то трябва не само да допълва останалите съставки, но и да подчертава техните качества. С подходящия сорт вино всяко ястие може да стане истинско кулинарно изкушение.

В тази статия ще разгледаме кои видове вино са подходящи за различни ястия и какви са основните правила за готвене с вино, за да създадете перфектната комбинация от вкусове.

Червено или бяло вино – кога и как да изберем?

Изборът между червено и бяло вино зависи от типа на ястието и от желаната дълбочина на вкуса. Червеното вино е по-тежко и има способността да попива мазнината на месото, затова то е идеално за задушени ястия с агнешко, говеждо или телешко. Каберне Совиньон и Пино ноар са сред най-добрите червени вина за тези цели, тъй като добавят плътност и аромат на месото.

Как да използваме отвореното вино в кухнята и у дома?

Бялото вино, от друга страна, е по-подходящо за леки ястия като ризото и морски дарове, където добавя фин и свеж вкус. Совиньон блан е отличен избор за ястия с морска храна като сьомга и миди, тъй като подчертава естествения им вкус, без да го засенчва. За оризови ястия също се препоръчва Совиньон блан, който обогатява ястието със свежест и леки плодови нотки.

Подходящо вино за различни видове месо

При избора на вино за различни видове месо, следвайте основното правило: по-тежките и ароматни меса изискват по-плътни червени вина, докато по-леките меса се комбинират по-добре с по-леките вина.

Основни правила при готвене с вино

Не използвайте старо вино – избягвайте вина, които вече са започнали да се оксидират, тъй като това може да повлияе негативно на вкуса на ястието.

Гответе бавно и на слаб огън – когато използвате вино в ястието, го добавяйте бавно и оставете вкусовете да се развият при по-ниска температура. Това ще създаде хармония на всички съставки.

Избягвайте прекалено плътни вина – силно концентрираните и плътни вина могат да придадат горчивина на ястието, което може да затъмни останалите вкусове.

Готвенето с вино изисква опит и внимание, пише actualno.com. Червеното и бялото вино имат своето място в различни видове ястия, а правилното съчетание може да подчертае вкусовете и ароматите на всяка съставка.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Кои са устройствата с "вампирска консумация" в дома
Хвърли кърпата: Известен водещ напусна БНТ
Банан, залепен с тиксо за стена, се продаде за 6,2 милиона долара...
Разтърсваща семейна драма с убийство белязала завинаги живота на ...
Елитът на България се събра в НДК, Марта Вачкова с нов кавалер
Работник в супермаркет яде от стока с изтекъл срок на годност - у...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).