ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Кое вино е най-подходящо за готвене?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:25 / 29.10.2024Коментари (0)4903
©
Виното е съставка, която може да преобрази ястието и да му придаде уникален вкус и аромат. Изборът на правилното вино за готвене обаче е ключов – то трябва не само да допълва останалите съставки, но и да подчертава техните качества. С подходящия сорт вино всяко ястие може да стане истинско кулинарно изкушение.

В тази статия ще разгледаме кои видове вино са подходящи за различни ястия и какви са основните правила за готвене с вино, за да създадете перфектната комбинация от вкусове.

Червено или бяло вино – кога и как да изберем?

Изборът между червено и бяло вино зависи от типа на ястието и от желаната дълбочина на вкуса. Червеното вино е по-тежко и има способността да попива мазнината на месото, затова то е идеално за задушени ястия с агнешко, говеждо или телешко. Каберне Совиньон и Пино ноар са сред най-добрите червени вина за тези цели, тъй като добавят плътност и аромат на месото.

Как да използваме отвореното вино в кухнята и у дома?

Бялото вино, от друга страна, е по-подходящо за леки ястия като ризото и морски дарове, където добавя фин и свеж вкус. Совиньон блан е отличен избор за ястия с морска храна като сьомга и миди, тъй като подчертава естествения им вкус, без да го засенчва. За оризови ястия също се препоръчва Совиньон блан, който обогатява ястието със свежест и леки плодови нотки.

Подходящо вино за различни видове месо

При избора на вино за различни видове месо, следвайте основното правило: по-тежките и ароматни меса изискват по-плътни червени вина, докато по-леките меса се комбинират по-добре с по-леките вина.

Основни правила при готвене с вино

Не използвайте старо вино – избягвайте вина, които вече са започнали да се оксидират, тъй като това може да повлияе негативно на вкуса на ястието.

Гответе бавно и на слаб огън – когато използвате вино в ястието, го добавяйте бавно и оставете вкусовете да се развият при по-ниска температура. Това ще създаде хармония на всички съставки.

Избягвайте прекалено плътни вина – силно концентрираните и плътни вина могат да придадат горчивина на ястието, което може да затъмни останалите вкусове.

Готвенето с вино изисква опит и внимание, пише actualno.com. Червеното и бялото вино имат своето място в различни видове ястия, а правилното съчетание може да подчертае вкусовете и ароматите на всяка съставка.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2017 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мигрантски натиск към България
Проблеми между шофьори от масовия транспорт и пътници
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: