Кога точно се слага зелето, за да стане навреме кисело за Коледа?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:51
1134
Ако обичате мариновани зеленчуци, киселото зеле е отличен избор. Те е основен източник на витамин С през зимата. Важно е обаче да знаете как да го мариновате правилно, как да го съхраните максимално дълго през зимата и кога е най-добре да го сложите в съд за ферментиране.

КОГА СЕ СЛАГА ЗЕЛЕТО?

Най-доброто време е средата на октомври. Това обаче може да се промени, ако метеорологичните условия са нетипични. През 2023 г. времето беше необичайно топло. Същото се очертава и за тази година. По тази причина може да отложите процедурата за края на месеца. Така ще удължите и срока му на годност.

Процесът на биоферментация в киселото зеле изисква температурите да са стабилни - от 18 до 21 градуса по Целзий.

Ако температурата е над 22 градуса, зелето бързо променя цвета си. Появява се т. нар. цвят, бял нагар по горната част на бъчвата и това е знак, че трябва да се спре ферментацията, защото зелето може бързо да се развали. 

ЗА КОЛКО ВРЕМЕ?

 

Ферментацията на киселото зеле обикновено отнема до четири седмици.

Ако искате да го запазите за по-дълго време и забележите, че се образува цвят и зелето е на път да се развали, добавете лозови листа в бъчвата и ще прекъснете процеса на ферментация, пише Ladyzone.bg. Така можете да го запазите почти през цялата зима и да се наслаждавате на вкуса му до ранна пролет.

РЕЦЕПТА ЗА ВКУСНО И ХРУПКАВО КИСЕЛО ЗЕЛЕ

Набраните зелки се оставят да престоят няколко дни.

След това ги измийте, почистете повредените глави и издълбайте кочаните.

- Подредете главите една по една в бъчвата, след което напълнете всяка издълбана дупка със сол. В дупките може да се сложи и по малко нарязано зеле.

- Когато сте наредили цялото зеле, оставете да престои една нощ. На следващия ден залейте с вода.

- Важно е цялото зеле да е във водата. За притискане използвате тежък камък или бутилка вода. 

- След като минат 24 часа, отворете съда и налейте вода.

- Пробвайте дали е достатъчно солено, ако не, добавяете още сол.

- Всеки ден през следващите 7 дни продухвайте бурето с маркуч, така че солта да се разтвори максимално добре и водата да остане чиста, т.нар. претакане.

- След 7 до 10 дни зелето трябва да промени цвета си и да започне да ферментира.

Виж коментарите (0)

Още по темата (45):
25.10.2024 Лекар: Смяната на часа е от значение за правилната и хармонична работа на целия човешки организъм
25.10.2024 Температурните амплитуди с помощта на климатик
25.10.2024 Специалист по медицина на съня: Зимната смяна на времето е по-благоприятна за хората
24.10.2024 Експерт каза кога е най-добре да сложим зимни гуми
24.10.2024 Тайните на красивата коледна звезда
24.10.2024 Синоптик: Идва сериозно ноемврийско затопляне
Още новини от Любопитни новини:
Вече е на 58 години
Температурните амплитуди с помощта на климатик
Защо не трябва да спим по корем?
Наближава силна магнитна буря
Ето песента на Джо Лин Търнър и Мария Илиева
Ирен Кривошиева: Хората употребяват изкуството за политически цел...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).