ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Кой не трябва да яде сланина?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 23:01 / 02.02.2024Коментари (0)6440
©
Сланината е една от любимите храни на много българи. Обикновено се яде прясна, осолена, пушена или варена. Според русия диетолог д-р Оксана Дмитренко тя е богата на витамини А, Е и минерали (калий, фосфор, мед, селен, цинк и други). Продуктът съдържа и ценни омега-6 полиненаситени мастни киселини, които имат изключително благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. Те са отговорни и за нивото на холестерола в кръвта. Но при определени заболявания този продукт трябва да се изключи напълно от диетата.

Кой не трябва да яде сланина?

“Не се препоръчва този продукт да се яде под каквато и да е форма от хора със заболявания на сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт или хепатит. Като продукт с високо съдържание на мазнини може да провокира обостряне на заболяването", казва специалистът.

В допълнение, хората с патологии на черния дроб или панкреаса не трябва да ядат пушена сланина. Благодарение на полезните вещества в този продукт (при умерена консумация), можете да нормализирате функционирането на нервната система, мозъчната функция и нивата на кръвното налягане.

“Съветвам моите пациенти да ядат този продукт през студения сезон, за да намалят рисковете от развитие на респираторни заболявания и да укрепят имунната система. В това отношение продуктът е толкова ефективен, колкото цитрусите или киселото зеле", подчертава експертът.

Колко сланина трябва да ядете? Терапевтичната доза на продукта се счита за малко парче с тегло 20-25 грама. Това ще бъде достатъчно, за да обогатите тялото с полезни вещества и да подобрите имунитета. Тези, които обичат големи порции от любимия си деликатес, трябва да имат предвид, че той е много калоричен. Сто грама от осоления продукт съдържат 800 килокалории.

Продуктът съдържа полезни вещества в такива съединения, че усвояването му е по-бързо от това на маслото. В свинската мазнина има повече от 88% от най-ценните животински мазнини - тя включва: холестерол; омега-3 и омега-6; алифатни едноосновни карбоксилни киселини.

Продуктът съдържа също протеини и витамини - A, D, E, PP, C, група B. Минералите включват - K, P, Na, Mg, Ca, Zn, Fe, Cu, Mn, Se. Биологичната стойност на този продукт е в пъти по-голяма от тази на маслото, а омега-3 ненаситените мастни киселини, от които човек се нуждае за производството на хормони, изграждането на клетките, работата на бъбреците, черния дроб и мозъка, присъстват в големи количества в животински продукти.

Благодарение на арахидоновата киселина възпалителният процес се развива слабо, информира actualno.com.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Зима 2024/2025 г.
Риск от чума по дребните преживни животни
51-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: