ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Кои са най-използваните гръцки думи в българския език?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:34 / 03.09.2024Коментари (1)61420
©
Древен е езикът ни, богат е той, красив и благозвучен, труден за чужденците и изпъстрен с диалекти, които дори българите не разбират. Върху езика ни са оказали своето влияние езиците на много други народи, които са владеели земите ни като турците и гърците. Турското и гръцкото владичество неминуемо са оставили своята трайна следа и днес – векове по-късно – продължаваме да използваме много турски и гръцки думи ежедневно. 

Подобно на всички други езици и в българския можем да открием заемки и чуждици, някои от които до такава степен се използват ежедневно в езика ни, че дори не подозираме, че не са български. Използвате ли тези думи и знаете ли, че това всъщност са гръцки думи в българския език?

Гръцки думи в българския език

Значимо е влиянието на гръцкия език в църквата, като немалко думи, които са църковна терминология и които са навлезнали в езика ни след приемането на Христовата вяра, са гръцки – манастир, игумен, апостол, ангел, монах, параклис, икона и много други, които вероятно сте считали за родни и български или не сте се замисляли за произхода им.

Не само понятия, използвани в църквата и свързани с църковните теми, са заети от гръцки език, имената на редица науки също – философия, математика, музика са само едни от най-ярките примери. Много от думите, които използваме в ежедневието си, също са с гръцки произход, заети от гръцки език, като значителна част от тях са навлезнали в езика ни по време на Възраждането, както и чрез училищното дело и училищната литература като например тетрадка, молив, схема, атом, стих, катедра и др. 

Сред най-използваните гръцки думи, които сме възприели като български и много от нас считат за такива, днес са:

- Скара

Едва ли има уикенд, в който да не употребите думата, приготвяйки вкусни кюфтета в задния си двор за компанията. Думата, която използваме в ежедневието си, тъй като традиционните да страната ни пържоли, кюфтета и кебапчета приготвяме най-често именно на скара, сме взели от гръцкия език и днес я употребяваме, без да знаем този факт.

- Стомах

Толкова често използваме думата стомах и говорим за стомашно-чревни проблеми или стомашно-чревно разстройство, че гръцкият произход на думата вероятно е изненада за повечето от вас. Стомах е една от всички гръцки думи в българския език, които навлизат в езика ни през  XII-XIV век и се използват и до днес в ежедневната реч.

- Библиотека

Думата произхожда от гръцката βιβλιοθήκη, формирана от βιβλίο с наставка θήκη, която наставка оказва място, където държат, складират различни неща.

- Театър

Значението на тази дума в българския език, привнесена от гръцкия, по време на Възраждането е място за гледане или още позорище. Днес вероятно бихме свързали думата позорище с позор и бихме я натоварили с отрицателен смисъл. Но припомнете си, че думата театър също използваме понякога с отрицателно значение. "Какъв е този театър, който направихте пред всички съседи, не ви ли е срам?“  е прост пример за този отрицателен нюанс на думата, чието основно значение е свързано с културата и изкуството и се дефинира като "вид сценично изкуство, състоящо се от изиграване на сценарии или истории пред публика, при което се използва съчетание от реч, жестове, музика, танц, звук“.

- Евтин

Едно от прилагателните имена, които ежедневно използваме в българския език, е заето от гръцки – евтин.

- Харесвам

Подобна е и съдбата на един от най-красивите глаголи, които използваме – харесвам – зает от гръцки език.

- Хартия

Обзалагаме се, че дори  не  сте предполагали, че думата хартия е гръцка и привнесена в езика ни.

- Благодаря

Една от най-красивите, ценни и възвишени думи, които използваме в езика си – благодаря – също е с гръцки произход. Благодаря е преведена дума от гръцкото ευχαριστώ – благо, добро, хубаво, съчетано с χαρίζω – дарявам, правя подарък. Такива думи, заети чрез буквално превеждане от чужд език, наричаме калки.

-  Лични имена

Ще се въздържим от изброяването им, но е добре да се знае, че немалко от имената, с които традиционно се кръщават децата у нас, са заети от гръцкия език.

Сред думите, заети от гръцки, най-много вероятно ще ви изненада думата хоро. Името на този автентичен народен танц, свързан с корените и традициите ни, е с гръцки произход. Произхожда от гръцката дума χορός (horos) – "танц, колективен народен танц", пише actualno.com.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
За по-точно,те са ги откраднали,както и културата от траките и да се правиш на велик народ,с пройзход от източна Африка.Това е гяволука.Когато се ражда грък и еврейна плаче.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стреляха по Доналд Тръмп на митинг!
Катастрофи в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: