ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Колко са вредни неизмитите плодове и зеленчуци? | ||||||
| ||||||
Един от основните проблеми е наличието на остатъци от пестициди по повърхността на плодовете. Много традиционни плодове се третират с пестициди, за да се предпазят от вредители и болести по време на процеса на отглеждане. Въпреки че тези химикали се считат за безопасни в определени граници, остатъците от тях могат да се задържат върху кожата на плодовете. Ако плодовете не се измият добре, това може да доведе до поглъщане на остатъци от пестициди, което е свързано с неблагоприятни последици за здравето. Пестицидите се свързват с редица проблеми, включително смущения в ендокринната система, проблеми в развитието на децата и повишен риск от някои видове рак. Друг потенциален риск е заразяването на плодовете с вредни бактерии, вируси или паразити. Плодовете могат да бъдат заразени на различни етапи - от фермата до магазина за хранителни стоки и дори по време на обработката им вкъщи. Известно е, че патогени като салмонела, Е. коли и норовирус причиняват хранителни заболявания и могат да виреят по повърхността на неизмити плодове. Тези микроорганизми могат да попаднат в организма при консумация на заразените плодове, което води до симптоми като диария, гадене, коремни спазми, а в тежки случаи и до хоспитализация. Гъбичките, плесените и дрождите са още един проблем, свързан с неизмитите плодове. Влажната повърхност на плодовете осигурява идеална среда за развитие на тези микроорганизми. Растежът на плесени може да доведе до образуването на микотоксини - токсични съединения, които могат да представляват риск за здравето при поглъщане. Вдишването на спори на плесени може да доведе и до дихателни проблеми, особено при хора с алергии или увредена имунна система. Правилното измиване на плодовете е проста, но ефективна мярка за намаляване на тези рискове. Миенето на плодовете под студена течаща вода и използването на четка за продукти с по-дебела кожа може да помогне за отстраняване на повърхностните замърсители. Триенето, създадено по време на миенето, помага за премахването на остатъците от пестициди, бактерии и други замърсители. Освен това обелването или изрязването на външните слоеве на плодовете може допълнително да намали риска от поглъщане на вредни вещества, информира actualno.com. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Забраните на Архангелова задушница
10:26 / 01.11.2024
Александър Сано: За първи път виждам подобно нещо
19:09 / 01.11.2024
Земетресение в България
16:37 / 01.11.2024
Дано няма изненадани шофьори днес в Пловдив
05:00 / 02.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета