Колко време след Великден можем да консумираме безопасно боядисаните яйца?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:29 / 06.05.2024
9155
Боядисаните яйца са неизменна част от великденската трапеза. Обикновено домакините ги боядисват в четвъртъка или съботата, предхождащи Великден. Но не всяка домакиня знае колко дълго е безопасно да съхранява яйцата, така че тяхната консумация да не навреди на здравето, както и какви трикове може да се използвате, за да се запазят варените яйца свежи възможно най-дълго. Правилно съхранение на боядисаните яйца

По принцип не се препоръчва да оставяте варени яйца на стайна температура за дълго време. Те трябва да се поставят в хладилника максимум два часа след варене или веднага след пълно охлаждане.

Ако наблизо няма хладилник и сварените яйца (или боядисаните) не могат да бъдат консумирани бързо, те могат да се съхраняват на стайна температура за не повече от 12 часа. Ако това време е превишено, по-добре е да не рискувате здравето си. Трябва да се има предвид и състоянието на сварените яйца - ако черупката е повредена (напукана), това увеличава риска от замърсяване на продукта с различни микроорганизми. Следователно срокът на годност също се намалява.

Според съветите на професионалистите температурите от 0 до 20 градуса по Целзий са подходящи за съхранение на яйца. Въпреки това, при температури под 4 градуса, прословутата салмонела "умира", така че е по-добре да съхранявате яйцата в хладилника при температура 2-4 градуса по Целзий. Някои експерти твърдят, че кафявите яйца имат по-здрави черупки, така че могат да се съхраняват по-дълго от яйцата с бяла черупка.

Срокът на годност на варени яйца в хладилник зависи от тяхното състояние и степен на топлинна обработка: меко сварени - до 2 дни твърдо сварени, но напукани - до 3 дни твърдо сварени и обелени - до 3 дни твърдо сварени и цели - до 10-14 дни.

При боядисаните великденски яйца, техният срок на годност също се определя от спецификата на багрилото: боядисаните с химически бои яйца могат да се съхраняват в хладилник до 2-3 дни боядисаните с естествени бои яйца могат да се съхраняват в хладилник до 15 дни

Как да увеличим срока на годност на варените яйца

За да се увеличи срокът на годност на варените яйца, готвачите предлагат да се прибегне до различни трикове.

Постепенно охлаждане - след като извадите яйцата от тенджерата, ги оставете да изстинат постепенно (съдът с тях може да се напълни със студена вода или да се напълни с лед) и едва тогава се прибират в хладилника. Яйцата с непокътнати черупки издържат най-дълго.

За целта преди варене те трябва да се извадят от хладилника и да се поставят в топла вода (за да се изравни температурната разлика). След това трябва да вземете тиган с вода със стайна температура, да добавите сол към нея (около 1 супена лъжица на литър вода), да добавите яйца и постепенно да доведете до кипене. След като намалите котлона, можете да варите яйцата без капак за 7-10 минути.

За да запазят яйцата свежи по-дълго, те могат да бъдат намазани с растително масло, свинска мас, вазелин, парафин или охладен захарен сироп. Това буквално ще "затвори“ порите на черупката и ще позволи на яйцата да останат свежи по-дълго. Сварените и обелени яйца трябва да се поставят в херметически затворен съд (за да се избегне излагането на вредни микроорганизми).

Добре е яйцата да не се допират едно до друго и да имат по-малък контакт с външната среда. За да направите това, те могат да бъдат увити в салфетка или хранителен пергамент. Някои домакини също така съветват да ги поставите в херметически затворен съд със заострения край надолу (така че жълтъкът да остане в центъра). В хладилника сварените яйца трябва да се поставят "по-дълбоко“ (не във вратата, която се отваря редовно) и далеч от месо, риба или пушени продукти (които могат да пренесат миризмата си върху черупката на яйцата), пише actualno.com.

Виж коментарите (0)

Още по темата (197):
13.05.2024 Затвориха 7 обекта след нередности с вносни храни
11.05.2024 Светла събота е! Какво не трябва да се прави днес?
08.05.2024 Светла сряда е! Църквата почита свети Йоан Богослов
07.05.2024 Дядо и внук преминахa хиляди километри от Канада, за да посрещнат Великден в Пловдив
07.05.2024 Как да си приготвим невероятно вкусни яйца с останалите от Великден
07.05.2024 Проф. Байкова: След празниците да има почивка от червеното месо и агнешкото
Още новини от Любопитни новини:
Виждала е Светия отец, но докъде ще стигне в играта?
Какво е бронирано кафе и защо хората го пият?
Журналист: Такова нещо като агент Гунди няма
Веселин Маринов: Искам да върна времето назад, за да поправя греш...
Годеж в "Биг Брадър"
Питието, което събира хората, но и лекува


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).