ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Красиво цвете лекува тревожност, изглажда бръчките и помага при депресия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:16 / 29.09.2024Коментари (0)1549
©
Кой не е чувал за растението лавандула? Кой не е виждал красивите му лилави съцветия и не е усещал свежия аромат, който се носи от тях?

Лавандулата е едно от най-известните и обичани растения, благодарение на своите многобройни ползи за здравето и красотата. Това ароматно растение е било използвано още преди векове, заради своите лечебни и успокояващи свойства. Днес, намира широко приложение в козметиката, ароматерапията и парфюмерията. Използва се широко и в традиционната медицина за лечение на различни болести и състояния на организма. Неслучайно лавандуловото масло е най-продаваното сред етеричните масла в световен мащаб.

Лавандулата е род растение, което произлиза от семейство Устноцветни. Известни са над 40 вида лавандула, но най-често срещания и познат вид при нас, е Lavandula angustifolia. Когато цъфти, лавандулата образува гъсти цветни полета, които изглеждат като море от лилави вълни. Известна е със своя уникален, сладък и успокояващ аромат, който идва от етеричните масла, съдържащи се в цветовете и листата на растението.

Истории за използването на маслото от лавандула могат да бъдат открити хиляди години назад във времето. Съществуват археологически доказателства например за употребата й в балсамирането и ароматизирането на помещения от древните египтяни. Римляните от своя страна са я използвали за ароматизиране на бани и дрехи. Древните култури са вярвали, че лавандулата помага за пречистване на тялото и ума. През Средновековието е била обявена за свещено растение на католическата църква и е станала задължителен елемент при ръкополагането на свещениците.

Днес, лавандулата намира широко приложение в народната медицина, парфюмерията и козметиката. Ползите й върху здравето са многобройни и разнообразни - от успокояване на нервната система и подобряване на съня, през облекчаване на кожни проблеми, до стимулиране на имунната система. 

Лечебни свойства и ползи върху здравето

Успокояващ ефект

Един от най-известните и широко използвани ефекти на лавандулата, е нейният успокояващ ефект. Тя действа на централната нервна система, намалявайки тревожността и нивата на стрес в организма. Също така подобрява качествено и количествено съня - ускорява заспиването и намалява събужданията през нощта. За целта може да нанесете няколко капки с леки масажни движения от маслото първо на тила, след това на ходилата. Нанесете няколко капки и на възглавницата. 

Ароматът от лавандула има способността да успокоява ума и тялото. Добавете няколко капки от етеричното масло в арома дифузер, и се насладете на приятния и релаксиращ аромат на водните пари. Лавандулата може да се приема и под формата на тинктура или таблетки като обикновено се използва при тревожност, стрес и безсъние. Използва се и при депресия, деменция, болка след операция и много други състояния.

Противовъзпалителни и антисептични свойства

Благодарение на тези свойства, лавандулата намира приложение при лечение на малки рани, ухапвания от насекоми, изгаряния и кожни екземи и дерматит. Тя помага за ускоряване процеса на заздравяване и намалява риска от инфекции. Смесете няколко капки лавандулово масло със зехтин и нанесете върху засегнатите участъци. Облекчаването на симптомите настъпва почти веднага.

Лавандуловото масло може да се използва и за масажи или компреси върху възпалени стави и мускули. По този начин помага за намаляване на болката и отока.

Антибактериални свойства

Лавандуловото масло притежава мощни антибактериални свойства, които помагат в борбата с различни видове бактерии. Това го прави особено полезно при лекуване на акне и други кожни проблеми, причинени от бактерии. Отпушва порите и намалява възпалението.

Подобрява дишането

Проучвания показват, че лавандуловото олио има благоприятно действие при възпаление на лигавиците на дихателните пътища. Подобрява дишането и облекчава значително симптомите. Намира приложение и при запушен нос и сенна хрема. За целта няколко капки от етеричното масло се втриват между дланите или пръстите на ръцете, и леко се притискат ноздрите. 

Приложение на маслото от лавандула в козметиката

Антисептично действие

Благодарение на своето антисептично и антибактериално действие, това невероятно масло намира широко приложение в продуктите за акне. Това се дължи на активните съставки в състава на лавандулата - линалол и линалил ацетат, които ограничават растежа на бактериите. По този начин приложено върху кожата, значително успокоява кожните възпаления и раздразнения.

След няколко нанасяния, кожната бариера е възстановена, а кожата е по-гладка и сияйна на вид. 

Подхранване и хидратация

Лавандуловото олио е отличен хидратант. То помага за задържане на влагата в кожата, предпазвайки я от изсушаване. Редовната му употреба  значително подобрява кожната текстурата. Прави я по-еластична, мека и гладка.

Ефект против стареене

Известно е, че една от причините за стареенето на кожата е оксидативният стрес. Благодарение на антиоксидантите в състава си, натуралното масло и крем от лавандула защитават дермата от свободните радикали и забавят признаците на стареене. Изглаждат успешно фините бръчки и предотвратяват тяхната поява. Резултатът е по-тонизирана, озарена и стегната кожа.

Подобряване на тена и намаляване на пигментацията

Маслото от лавандула е ефективно средство за подобряване на тена и намаляване на пигментацията. Помага за изсветляването на тъмни петна и белези, като изравнява цвета на кожата и придава свеж и здрав вид. Лавандуловото олио може да се използва за лечение на хиперпигментация и пигментни петна, причинени от акне, излагане на слънце или възрастови промени.

Лавандулата е изключително полезно растение с многобройни приложения в козметиката. Олиото и кремът от лавандула предлагат разнообразни ползи за кожата, включително хидратация, успокояване, антибактериално действие и борба със стареенето. Те са подходящи за всички типове кожа и могат да се използват в ежедневната грижа за лице и тяло. Независимо дали имате нужда от успокояващо средство за чувствителна кожа или хидратант за суха кожа, продуктите с лавандула са отличен избор за поддържане на красива и здрава кожа.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: