Критично е състоянието на голяма легенда, изиграла емблематична роля в киното

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
21:34 / 29.05.2024
6632
Невиноватая я! Он сам пришел! - по време на соца тази фраза на съблазнителката от комедията "Диамантената ръка“ бе култова. А сцените с танца се възприемаха като порнография. Зрителите нямаха нищо против. Нямаше мъж, който да не въздиша по прелестите на актрисата Светлана Светличная. И няма човек, който да не изпита съжаление от новината, че състоянието й в момента е критично.

Актрисата, която на 15 май направи 84, е хоспитализирана спешно в Москва със сериозни проблеми с бъбреците и белите дробове. В края на март актрисата беше приета в Научноизследователския институт "Склифосовски" с инфаркт, в резултат на което беше преместена в психиатричното отделение на болницата "Ганушкин".Тя не можеше да се храни сама и персоналът на болницата я обслужваше с катетър. Освен това актрисата спря да се движи самостоятелно. Така танцът на прелъстителката в "Диамантената ръка“, който не остави никого от феновете й равнодушен, ще остане в спомените им като последен, въпреки че тогава тя е само на 28.

Светлана Светличная никога не е крила възрастта си. "Една жена винаги трябва да се чувства жена. И на моята възраст дамите искат да останат красиви, въпреки че мнозина открито плюят по себе си. И мога да послужа за пример“, казваше тя.

Актрисата е родена на 15 май 1940 г. в Армения. Майка й Мария Фьодоровна някога мечтаела да стане художник. Но се омъжила за военен и семейството постоянно се местело от гарнизон в гарнизон. Така че трябваше да забрави за мечтите. Но в същото време ги пренасочила към дъщеря си, която се превърнала в невероятно красиво момиче с невероятни очи. Ето защо, когато Светлана завършва училище (по това време семейството вече живее в Мелитопол), тя настоява дъщеря й да отиде да учи актьорско майсторство. При първия си опит Светличная влиза във ВГИК в курса на легендарния Михаил Ром.

Светлана започва да се занимава с актьорство още като студентка. Първата й филмова роля е тази на Ната във филма "Приспивна песен" от 1959 г.

По същото време младата актриса се запознава със съпруга си Владимир Ивашов. "Когато за първи път го видях, си помислих: някой ще получи такъв красив мъж. Оказа се, че го получих аз“, спомня си тогава Светличная.

Още като ученик Ивашов започва да се занимава с актьорство. Най-добрият му час е филмът "Балада за войника“. Той не само играе в легендарния филм, но и получава първата красавица на съветското кино за съпруга. Ивашов и Светличная се женят през 1961 г. Но красотата на Светличная изиграва жестока шега с нея.

Съдбата на тази актриса е много необичайна. След като не е изиграла нито една главна роля в значими филми, тя изгрява като звезда в "Диамантената ръка“. Но след излизането на култовата комедия режисьорите рядко я канят на снимачната площадка. "Тя изглеждаше много секси, чувствена, бих казал, злобна... Тези качества не станаха щастие, а наказание за съветските артисти, тъй като този тип не беше търсен в местното кино“, пише историкът на модата Александър Василиев в блога си.

Тя самата е разочарована от фаталната роля: "Забиха ме с някакъв неудачник, сега казват, че тази роля е направила кариерата ми... Но тази роля по същество съсипа кариерата ми - режисьорите започнаха да вярват, че мога да играя само секси блондинки. И никога повече не ми предложиха големи драматични роли“.

Всъщност първата й главна роля е във филма "Готвачът" от 1966 г., където Владимир Висоцки става неин партньор. Преди това тя успява да участва във филми като "Те завладяват небето“, "Аз съм на двадесет години“, "Тридесет и три“ и други. Но навсякъде играе епизодични роли.

През 1967 г. Светличная и Ивашов се оказват на една снимачна площадка. Станислав Ростоцки заснема "Герой на нашето време“. Ивашов получава ролята на Печорин (но той е озвучен от Вячеслав Тихонов), а Светличная получава ролята на момичето.

Преди снимките се случва инцидент: режисьорът дава на Светлана комплект скъпо вносно бельо, за което жените в СССР могат само да мечтаят. И го прави публично. Владимир Ивашов, разбира се, не харесва този жест. Съпругът е преизпълнен с емоции, което се отразява на играта му.

"Не беше потайно, не беше мръсно, не беше зад гърба на всички. Както се случва: те се крият, а след това изведнъж тя забременява. Не. Всичко беше открито и честно“, оправдава се актрисата в интервю.

Година по-късно идва най-хубавият час на Светличная: излиза"Диамантената ръка". Актрисата отново получава епизодична, но много ярка роля, съответстваща на външния й вид, което я прави известна в цялата страна.

След снимките на "Диамантената ръка“ тръгват слухове, че Светличная има връзка с Андрей Миронов. Трябва да се каже, че на красавицата често се приписват връзки с видни мъже, самата тя не е против флирта, но винаги казва, че съпругът й е на първо място за нея, а всички останали са “песъчинки в пустинята".

"Имах само три снимачни дни. И Андрей ме спаси - докато плувах в морето, започнах да потъвам под водата. В знак на благодарност го целунах по бузата. Това е цялата работа“, разсейва слуховете Светличная.

През следващите години Светличная участва във филмите: "Новите приключения на неуловимите“, "Седемнадесет мига от пролетта“, "Ти за мен, аз за теб“, "Мястото на срещата не може да бъде променено“, "Анна Павлова“, "Богиня: Как се влюбих“ и други, но не получава главните роли. В същото време тя е дежурното присъствие на всички чуждестранни филмови фестивали – тактиката е да се водят актриси като Светличная и Наталия Кустинская. Те придружават съветските делегации на всички пътувания в чужбина само за красота.

В същото време Светличная е абсолютно хичкокианска героиня с характерна външна студенина, вътрешна топлина и подчертана женственост. “Ако Светлана Афанасиевна беше на Запад и дори с познания по английски, тя лесно би могла да се конкурира с такива актриси като Типи Хедрен, Джанет Лий или Ким Новак - любимите актриси на Алфред Хичкок. Историята обаче няма подчинително наклонение“, продължи разказа си Александър Василиев.

На мнозина може да изглежда, че за актьорите животът е вечен празник. Светлана Светличная отрича това. Тя е преживяла много: през първите години от брака си с Ивашов те живеят в общ апартамент с други роднини на актьора. И само чрез ходатайство получават двустаен апартамент, който им се струва като дворец.

Семейството има двама сина, Алексей и Олег. По-малкият се пристрастява към наркотиците и умира на 33. Любимият й съпруг Владимир също не живее дълго. В тежките времена на 90-те и двамата остават без работа – почти не снимат филми.

За да оцелее, Светличная дори работи като икономка при богат човек и продава ботуши. Главата на семейството, който някога позира за корицата на списанието “Съветски екран", страда от липса на търсене. Работил е на строителен обект, като товарач и дори като работник. Ивашов почива на 55-годишна възраст след неуспешна операция на обострена язва.

"По някаква причина всеки мисли, че животът се състои от радост и богатство. "Стигнах до друго заключение: изпратиха ни тук за експерименти - физически и морални“, сигурна е актрисата.

Веднъж в интервю Светличная признава, че животът й се състои от непрекъснати "прозрения“. "Професията ни изгаря душата, ако си върнем всичко, никога нямаше да стана артист. Това е илюзорна измама... Даваш всичко, за да проблясва онзи миг на илюзия върху разкъсания лист на екрана. Наистина не обичах в живота, не играх достатъчно, не танцувах достатъчно", казва тя с горчивина.

След смъртта на любимия си съпруг Светлана се омъжва отново. Бракът с поета и бард Сергей Смирнов-Соколски продължава само 27 дни.

Отношенията с по-големия й син Алексей също се объркват с течение на времето: оказва се, че най-близките хора не общуват нормално. Актрисата е сигурна, че нейните наследници – синът и внучката – се нуждаят само от нейното наследство. В много токшоута роднините на знаменитостта отричат това. Но Светлана Светличная е категорична: няма кой да й подаде чаша вода.

Звездата от "Диамантената ръка" до последно изглеждаше невероятно. Тя не излизаше навън без шапка и грим, дори да трябва да отскочи до магазина. "Трябва да радвам хората с външния си вид“, казваше звездата. Споделяше и своите тайни за красота: "Не забравяйте, че сте жена, носете шапки, рисувайте широка очна линия, носете червило само в естествени нюанси, не пренебрегвайте контрастния душ, не яжте след шест вечерта".

През април стана известно, че Светличная е приета в болница със съмнение за втори инсулт. За последен път тя се озова със същата диагноза в ръцете на лекарите през 2020 г. След лечението обаче тя не спря да оправя нещата със семейството си. И като че ли недоразуменията се поизгладиха. В интервю обаче Светлана призна, че поради дългото си боледуване е развила депресия. "Слънцето грее, но нищо не ме радва. Не знам дали ще стигна до магазина или не“, споделяше тя.

Актрисата е категорична: нейната любима роля е на Габи Набел от "Седемнадесет мига от пролетта“. Тя наистина е харесвала своя партньор там Вячеслав Тихонов и даже съпругът й я ревнувал от него. Според Светличная той бил великолепен актьор и интелигентен човек. "Изпитвах симпатия към него. Когато актьорите са в кадър, това е само по себе си някакво действие. Много важно е да си симпатизират реално. Тази взаимна симпатия между нас двамата ни помагаше по време на снимките. Не трябваше да си измисляме, да търсим специално вдъхновение – просто трябваше да сме натурални“, споделя актрисата

За откровената си роля Светлана получава добри пари за онези времена - 300 рубли, плюс още 46 рубли "за трудни снимки“. Светличная като цяло се съблича за 346 рубли - две средни добри заплати от онова време. А прочутият бански наред със слуховете е подарен на актрисата като допълнителен бонус.

Халатът има друга съдба. Той е пригоден специално за ролята. Още повече че самата Светлана носи от вкъщи оскъдните седефени копчета за шиене на дрехи. След това халатът се съхранява дълго време в "Мосфилм“, докато през 2009 г. не е продаден на търг за 435 хиляди рубли (при начална цена от само 20 хиляди), припомня "Телеграф".

Виж коментарите (0)

Още по темата (6968):
10.09.2024 12 години заедно, 4 деца, а любовта им е като по филмите
09.09.2024 Фаталната любов, която пленява сърцето на Мерил Стрийп, но свършва преди да е започнала
09.09.2024 Георги Тошев призна за Натали Трифонова, шефовете на bTV го спънали
07.09.2024 Бившият съпруг на Меган Маркъл, на когото тя разби сърцето, намери голямата си любов
07.09.2024 Майка на 3 деца и транссексуален напират за "Мис силикон"
07.09.2024 За отмъщение? Джей Ло се появи полугола на премиера
Още новини от Любопитни новини:
Без еквивалент! Джокович запя "Луда по тебе", стана да танцува и ...
Земеделец си тръгна със само 500 лева от "Стани богат". Ники Кънч...
Колорит, адреналин и спиращи дъха "Игри на волята"
Не й личи, че е раждала преди само 6 месеца
Една звезда на 72: Той е боксьор, но печели куп награди като акть...
Сашо Кадиев се събра с бившата си жена


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).