Кръстю Тодоров-Кеца представя картините си в "Аспект"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:06 / 17.03.2009
7176
В началото на пролетта галерия "Аспект" е населена отново с причудливите герои на Кръстю Тодоров-Кеца. Това е едва втората самостоятелна изложба на художника в галерията, и в Пловдив изобщо, но неговият характерен стил и странните му персонажи бързо го наложиха като автор пред пловдивската публика. Картините му могат да бъдат видени от 24 март до 8 април.

Кръстьо Тодоров - Кеца е роден на 8 юни 1959 г. в Бургас. През 1978 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък, а в периода 1981 - 1985 година учи и се дипломира в специалност Живопис на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Работи в областта на живописта и е реализирал много самостоятелни изложби в България, а също и в Белгия, Германия, Франция, Австрия. Участва в много групови изложби в страната и чужбина. Живее и работи в родния си град Бургас.

В картините на Кеца пируват цветовете.Нежни, пастелни - всички нюанси на топлите и студените цветове. Той е морски човек, за него морето е всичко, то е в него, дълбоко в сърцето му и в картините. Морето е фон на всички негови композиции в безброй цветови и смислови проявления.В този своеобразен живописен свят живеят героите на художника. Една атмосфера, наситена с искреност и чувственост. Колоритът е мек, поетичен. Отличен рисувач, но и роден живописец, Кеца съчетава тези си качества прекрасно. Неговите платна носят особена лиричност и романтика. Образите на арлекини, женски фигури, рибари, риби, животни, къщи и дървета се съчетават с рядка експресивност и изтънчена гротеска. Изящен хумор и човечност лъха от всяка негова творба. Това е оригинален, чисто личен похват на Кеца. Запомнят се безбройните превъплъщения на Жената, тук линията и баграта са в чувствена хармония.

Живописта на Кеца е фигурална, разработва теми от живота, но в същото време е много различна от него. В картините му няма натурализъм, а само чиста експресия и артистизъм. Един поетичен свят, който те поглъща всецяло. Морето, което Кеца обича до болка, е навсякъде. Самият художник е страстен рибар, само това хоби успява да го откъсне от платната му.
Като представител на бургаската артистична бохема, Кръстьо Тодоров-Кеца е художник със свое присъствие и характер. За публиката на галерия Аспект остава удоволствието да се наслади отново на срещата си с този самобитен творец.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Стефанос Циципас: Григор Димитров за президент на Европейския съю...
Жалко! Разводът официално е потвърден от едната страна
Доц. д-р Пламен Кръстев: При застудяване дозите на лекарствата за...
Българинът и компотите в мазата – традиция, и то с много плюсове
Големи стратегии тази вечер в "Игри на волята"
Ясен е първият финалист в "Биг Брадър"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).