Кулинари и майстори-занаятчии показаха умения в града на дядо Вазов

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
16:18 / 11.02.2012
3070
В истински празник на традициите в българската национална кухня се превърна гостуването на програмата "Жива кулинарна традиция" в родния град на Иван Вазов - Сопот. Балканското градче бе второто, което прие инициативата, целяща да насърчи младите хора да опознаят и възродят запазените от векове обичаи в приготвянето на ястия у нас.

Участниците от гимназията по туризъм "Ген. Владимир Заимов" в града и техните класни ръководители прекараха няколко часа в кухнята на училищния ресторант "Бон Апети", където под вещото ръководство на шеф Пеньо Иванов, организатор на кулинарния фестивал "Пъстра трапеза", демонстрираха на живо приготвянето на подбрани от тях уникални и характерни за региона рецепти.

Десетките гости на празника, сред които бяха кметът на община Сопот Веселин Личев, местни ресторантьори, деца от Дневния център за деца с увреждания, председателя на Клуба на инвалидите - Иванка Врачева, председателя на Клуба на пенсионера Сопот - Лиляна Йотова, общински съветници, директори на местни детски градини, представители на Център за работа с деца и Център за обществена подкрепа, членове на Заятчийския еснаф Сопот и много други, опитаха от вкусните гозби на младежите.

Специално за програмата Мария Пейчева, Миглена Андреева, Мартина Бозукова, Костадин Цанков, Деяна Димитрова и Марина Маринова, Александрина Димитрова, Десислава Василева и Диана Мазакова, приготвиха специалитетите "Сирене в гювече", "Коледна тавичка", "Каша от чушки (сиврия) от туршия", "Суван кюфте", "Биди по свеженски", "Задушена скара по сопотски", "Яйца с картофи", "Задушени гъби по овчарски", "Апетитка " Чернозем" и "Яхния със задушени сини сливи".

"Много съм доволен от начина, по който се развива програмата и тази година, и съм убеден, че тя е една прекрасна възможност да представим на живо българските традиции, които са живи", сподели шеф Иванов, който е сред главните организатори на инициативата.

Сред гостите на празника бяха и майсторите-занаятчии от местното еснафско сдружение "Сопотски еснафъ", които демонстрираха на живо традиционни техники и изпълнението им.


Кукерите - ученици от 9-ти и 10-ти клас и танцова фолклорна формация "Копсис" към Професионална гимназия "Ген. Владимир Заимов" пък показаха ритуала "Трифон Зарезан".

Демонстрациите, в които младежите показват как се приготвят уникални за региона български рецепти, са част от програмата "Младежта в действие" на Европейската комисия и "Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите - 7" - А.Р.И.З.-7 - проект, който върви вече втора година.

Общо 6 са градовете, избрани да представят разнообразието от традиционни български рецепти, и след Сопот идват Видин, Враца, Сливен и Гоце Делчев. Общият брой на събраните рецепти е 300, като от тях от всеки регион бяха избрани 50, а след това - по 10.

Целта на проекта е да насърчи младите хора да изследват и опознават българското кулинарно наследство и да развие техният усет, талант и въображение, за да бъдат по-успешни в бъдещото си професионално развитие.


Виж коментарите (2)
Още новини от Любопитни новини:
Наум Шопов за "Ергенът": Този път много неща ще изненадат зрители...
Мартин Карбовски за Марио: Смотаняк. Чист тъпак, неактивен наивни...
За радост на децата от Пловдив: Той вече паркира, ще бъде атракти...
Отвлякоха световноизвестен модел на Victoria's Secret
Радина и Деян Донков отново заедно
Поп фолк звездата Снежина: Пяла съм на убиеца на мъжа ми


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).