Легенда в прогнозата за времето посети спешно лекар

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:51 / 03.09.2024
5481
Легендарният синоптик Минчо Празников преди дни се наложи спешно да посети поликлиниката заради сериозен проблем с ушите. Репортер на "Ретро“ се свърза с него, докато чакаше реда си, придружаван от дъщеря си Даниела.

"Баща ми е зле с ушите и в момента чакаме да бъдем приети“, сподели дъщерята на Празников.

Няколко часа по-късно вече успяхме да се чуем със синоптик №1 на всички времена. "Проблемите с ушите са ми изключително неприятни. Заглъхнали са и не чувам почти нищо. Едва не оглушах! Лекарите ми предписаха промивки и различни хапчета“, обясни Минчо Празников. Това е поредното предизвикателство за ветерана, който обаче остава в добра форма и продължава да се разхожда всяка сутрин, макар и с малко по-умерено темпо в последно време.

Синоптикът признава, че има нещо, което ненавижда повече от всичко – жегите. "Жегите много лошо ми се отразяват. Не мога носа да си подам навън от тези горещини и се обездвижих. Единственото ми раздвижване за деня е разходките, които си правя около 6:30 сутринта, защото след това става голям мор“, сподели Празников.

На въпрос на какво се дължат тези аномалии с нетърпимите горещини, той отговори: 

"На глобалното затопляне, разбира се! Сезоните се размиха и глобалното затопляне е налице. Ледовете в Арктика се топят с огромна скорост и затоплянето си казва думата. Причините за него се коренят в много източници, но основната е изхвърлянето на парникови газове – от коли, от заводи, особено от атомни опити – от тях се освобождава особено голямо количество топлина, която отива в горните атмосферни слоеве. Затова през лятото има тенденция към затопляне, както и за скъсяване на пролетта и есента“, каза Празников и предупреди:

"И по-горещи ще бъдат летата, и по-продължителни, което е ужасно за мен“.

86-годишната легенда на метеорологията сподели, че въпреки здравословните проблеми се чувства добре за годините си.

"Като изключим ушите, бъбреците и това, че понякога вдигам кръвно и трябва да пия сума ти хапчета, съм що-годе добре. За годините си мисля, че положението ми е завидно“.

Дали му стига пенсията за лекарства и нормален живот? "На фона на другите пенсионери не мога да се оплача. Пенсията ми е близо 1000 лв. и стига за най-необходимото. За щастие, с жена ми възпитахме добра дъщеря, на която също мога да разчитам, ако се наложи“, сподели доайенът на прогнозата за времето. Пенсията му била сред по-високите заради дългогодишния му стаж, както и заради това, че продължил да работи и след настъпване на официалната пенсионна възраст.

Неговата обичана съпруга Цанка, която е била дълго време професор в Медицинска академия, също е пенсионерка.

Минчо и Цанка са сред най-дълголетните семейства в светските среди. Запознават се на студентски купон – той учи във Физико-математическия факултет, а тя – медицина, а след година стават семейство. Дъщеря им Даниела е преподавател по френски език и от дълги години живее в Англия. Зет им е англичанин и също е учител. Внучката Симона, която е родена в България, е отраснала на Острова, но се връща в София, за да следва антропология. Тя обича да гостува на дядо си и баба си и е най-голямата им радост.

Виж коментарите (0)

Още по темата (6968):
10.09.2024 12 години заедно, 4 деца, а любовта им е като по филмите
09.09.2024 Фаталната любов, която пленява сърцето на Мерил Стрийп, но свършва преди да е започнала
09.09.2024 Георги Тошев призна за Натали Трифонова, шефовете на bTV го спънали
07.09.2024 Бившият съпруг на Меган Маркъл, на когото тя разби сърцето, намери голямата си любов
07.09.2024 Майка на 3 деца и транссексуален напират за "Мис силикон"
07.09.2024 За отмъщение? Джей Ло се появи полугола на премиера
Още новини от Любопитни новини:
Лековитите билки през есента
Зрителка: Тези не са племе, а сбирщина от хора
Милионерска съпруга: Два пъти преживях да чакам изследвания за ра...
Уловиха чудовищен шаран, тежащ колкото дете в първи клас
Мартен Роберто за отказа да пусне на Джокович "Луда по тебе": Тов...
Обратите в живота на Венета Райкова валят един след друг


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).