ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Лекар: Добре е да пием боза
Автор: ИА Фокус 14:20 / 07.07.2024Коментари (4)20806
©
Храните, които предизвикват ферментация, е доказано на базата на проучвания, че са много полезнr за нашия микробиом. Това каза за предаването "Здравето на фокус" на радио "Фокус" д-р Ива Гаврилова, хирург-онколог, с дългогодишен опит в диагностиката и лечението на кожни тумори, съучредител, член на УС и секретар на Българската асоциация по дермато-онкология. 

Тя поясни, че такива храни са например киселото мляко, бялото саламурено сирене, кефира и бозата. "Това са продукти с ферментация, които водят до много добро състояние на организма", подчерта лекарят.

Д-р Гаврилова отбеляза, че  специално по време на имунотерапия за лечение на меланом, е доказано, че много важна роля имат фибрите – плодове, зеленчуци, някои ядки.

"Специално за диетичните препоръки, които са в хода на имунотерапията, има научни доказателства, че ако ядем диета по-богата на фибри, то това би помогнало на процеса на лечение. Фибри има във всички зеленчуци, в определени ядки, в определени зърнени култури и това води до много благоприятно повлияване на микробиома. Бих посъветвала пациентите, за да са сигурни, че хранителните им порции са подходящи, в тях трябва да има от всички цветове на сезонните зеленчуци. Колкото повече, толкова по-добре".

Според специалиста има много спекулативна информация в интернет, която води пациентите до голямо издевателство върху тях самите по отношение на храненето. Такива твърдения са например, че захарта подхранва туморите и че месо не трябва да се консумира.

"Това не са научно доказани факти", е категорична д-р Гаврилова.

"Пациент, който е с онкологично заболяване, да изключи захарта, която е изключително важна за функционирането на мозъка, води до много опасни състояние на хипогликемия. Тоест, всички тези неща, които четем, които не са научно доказани, да ги следваме на сляпо, би било грешка.

По отношение на разпространеното схващане, че  с пиенето на сода за хляб, разтворена в чаша вода, постигаме алкалност в организма, която ни пази от онкологично заболяване, лекарят обясни, че няма научни доказателства по темата и съответно не го препоръчва.

"Всякакви такива приеми могат да доведат до увреждане на естествената защита на стомаха, уязвимост към най-различни допълнителни стомашно-чревни заболявания. Когато се намесим с такива средства насилствено в нашия микробиом, с който сме свикнали да живеем в добра симбиоза, променяме баланса и може да отключим най-различни други процеси", е категорична д-р Гавраилова.

Росица АНГЕЛОВА







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 08.07.2024 г.
0
 
 
Във всички има аспартам. Не пия боза от години. Да не говорим, че остава някъв гаден остатъчен кисел вкус в устата след като я изпиеш.
Aнонимен
на 08.07.2024 г.
0
 
 
Да всички продукти,които изреждат са полезни ако наистина имат ферментация,сигурно всеки е забравял за дълго време мляко в хладилник,да сте видяли да стане резливо кисело,с тия пластмаси и изкуств.млека,няма как да стане,беше едно време-киселото мляко трябва да е в стъклен буркан или керамика и наистина продължава да работи булгарика бактерията,а трайноста ву беше 24ч.и ставаше след това резливо,кащто и бозата и бирата също се виждаха парцали в бутилките,сега всичко е с Е-та и една камара боклуци,затова са и толкова болни хората в роследно вреве,защото се храним с вкякакви имитиращи боклуци
Aнонимен
на 07.07.2024 г.
0
 
 
Бозата трябва да е с подсладители и не повече от чашка особено за диабетиците,но защо никой ама никой досега не каза как е най полезна да се яде рибата,сурова печена маринована,консерва.
Aнонимен
на 07.07.2024 г.
+1
 
 
Каква боза,истинска или фалшива...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Бюджет 2025
Катастрофи в България
Първа лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: