ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Лекар: Не мийте месото преди готвене | ||||||
| ||||||
Защо месото не трябва да се мие преди готвене? "Не трябва да се мие месо преди готвене, защото това допринася за микробно замърсяване на кухненската повърхност. Опитът показва, че в ястията, приготвени от измито месо, има повече бактерии“, категоричен е специалистът. Суровото месо, припомня специалистът, съдържа различни опасни бактерии. И така, говеждото съдържа E. coli, а птичето месо съдържа салмонела и кампилобактер. Също така суровите месни продукти могат да съдържат стафилококи и листерия. Вместо да се мие месото, д-р Сухорукова посъветва ръцете да се мият по-старателно със сапун преди и след работа със суровия продукт. Експертът съветва миенето на ръцете преди и след контакт със сурово месо да продължи поне 20 секунди. Лекарят също призова да се използват отделни нож и дъска за рязане на месо. Експертът коментира и последствията от консумация на недопечено или недоварено месо. Непреработеното месо може да съдържа бактерии, които могат да бъдат елиминирани само чрез топлинна обработка. Месото, което е нарязано, трябва да бъде напълно сварено: котлети, колбаси, пилешки хапки, кебапчета, всички видове карантии. Бялото месо и свинското месо също трябва да се пържат или варят до пълна готовност. Почитателите на недопечените пържоли също трябва да внимават. При приготвянето на това ястие външната страна се пържи и теоретично под въздействието на високи температури микроорганизмите умират вътре. Не е толкова просто обаче – за по-сигурно средата на пържолата трябва да се загрее до 62°C за поне три минути. Ако не спазвате горните правила, можете да се заразите със следното: кампилобактериоза - от домашни птици и свинско месо; листериоза - от полуфабрикати и готови месни продукти; Ешерихиоза – при консумация на недопечено месо (най-често говеждо); салмонелоза - при консумация на заразени месни продукти, яйца; говежда и свинска тения - при консумация на сурово говеждо и свинско месо. Всяка от тези инфекции е особено опасна за хора, чиято имунна защита е отслабена: За бременни жени - техният имунитет намалява поради промени в тялото, а някои инфекции могат дори да доведат до спонтанен аборт; за деца - техният имунитет тепърва се развива; за по-възрастните хора - техният имунитет постепенно намалява; за хора с имунен дефицит. Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист, предупреждават от actualno.com |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Лесен трик за почистване на гуменото уплътнение на пералнята
11:37 / 06.11.2024
Снегът идва на 13 ноември, на места до минус 5
08:22 / 06.11.2024
Издадоха важно предупреждение за 7 ноември, ще засегне и Пловдив
21:47 / 06.11.2024
Банка ДСК с официално изявление
15:00 / 08.11.2024
Финансов възход очаква 4 зодии
15:48 / 06.11.2024
Вчера навърши 64 години
15:05 / 06.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив? | ||
Да (4629) | 59% | |
Не (2438) | 31% | |
Не мога да преценя (727) | 9% |