ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Лекар посочи най-вредната закуска | ||||||
| ||||||
Най-вредната закуска Лекарят обяснява защо не купува колбаси за себе си и семейството си. "Последните се превърнаха в проста опция за бърза закуска за мнозина. Но това далеч не е най-добрият избор", казва специалистът. "Този продукт причинява рак. Многобройни изследвания отдавна потвърждават връзката му с най-сериозните здравословни проблеми“, казва експертът. Както обяснява д-р Ирина Баранова, привидно безвредният продукт съдържа вещества, които са признати за канцерогенни. Според нея те са в състояние да "задействат процеси в организма, които водят до развитие на тумори“. Д-р Баранова допълва, че колбасите са обработени с консерванти и подобрители на вкуса, които подобряват външния му вид и срока на годност. Също така съставът им често съдържа стабилизатори и нитрити. "Ако редовно ядете храна с такъв състав, се увеличава рискът от развитие на опасни процеси в червата и стомаха", добавя кандидатът на медицинските науки. Д-р Елена Игнатикова също коментира опасностите от колбасите. Според нея за много хора е обичайно да ядат сандвичи с наденица и млечни колбаси с гарнитура за закуска. Тази диета обаче е неправилна, тъй като колбасите се състоят от преработено месо и съдържат голямо количество сол. "Преработеното месо увеличава риска от рак и сърдечно-съдови заболявания, включително инсулт и инфаркт. Рискът се увеличава от добавки като сол. Трябва да контролираме количеството сол, което консумираме. Разрешено е да консумирате не повече от пет грама сол на ден, а 100 грама колбаси съдържат половината от дневната нужда“, казва специалистът. Д-р Игнатикова допълва, че месото в наденицата не винаги е с високо качество. Често към него се добавят остаряло месо, пилешка кожа и тлъсти части. Тя допълва, че може да ядете наденица веднъж седмично. Можете да я замените в ястия с варено свинско, варено пилешко, свинско или телешко месо. За сандвичи можете да запечете пилешки гърди с подправки и да ги нарежете. "Трудно е да се намерят положителни качества в колбаса. Месото в наденицата в най-добрия случай е до 40%. Освен това често това е нискокачествено месо, карантия, смлян хрущял и др. Останалото е соя, нишесте, желатин, хранителни добавки, подобрители на вкуса, оцветители. Нитритите, използвани за розовото оцветяване на колбасите, са научно доказани, че причиняват рак, когато се консумират редовно. Фосфатите в колбасите са необходими за задържане на влагата. Но те са опасни, защото пречат на усвояването на калция. Това може да доведе до остеопороза или рахит“, казва гастроентерологът Инна Мазко, цитира actualno. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Предупредиха лошо собственика на лъскав черен "Мерцедес" в Пловдив
14:24 / 20.11.2024
Алекс Раева: Преживяхме много мъка с теб последните години
20:22 / 19.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета