Лекар разкри защо никога не трябва да готвите в надраскан тиган

Автор: Петя Кузева
Коментари (2)
22:58 / 14.09.2023
4177
Ние всички имаме привидно надежден тиган, в който готвим, въпреки че е малко очукан. Но един лекар предупреди, че сантименталността, когато става въпрос за готварски посуда, всъщност може да навреди на здравето ви. Дори да ви изложи на риск от рак. 

Д-р Пунам Десай, представяща себе си за лекар в "TikTok", публикува видеоклип в приложението, обясняващ защо бързо изхвърля надрасканите си тигани с незалепващо покритие или керамични тигани. 

Докторката каза, че не използва тигани с незалепващо покритие, които имат дори леки прорези, "защото те могат да вкарат милиони микропластмаси в нашата храна". Видеото е събрало над половин милион гледания. 

Микропластмасите са малки пластмасови частици с размери по-малки от пет милиметра и често невидими с просто око. Те могат да бъдат резултат от разграждането на по-големи пластмаси, но присъстват и в дрехите и домакинските стоки. Според д-р Десай те са "ендокринни разрушители" и "могат да причинят хормонален дисбаланс, проблеми с плодовитостта и дори да увеличат риска от рак". 

Вашата ендокринна система е мрежа от жлези и органи, разположени в цялото тяло и е отговорна за регулирането на редица телесни функции чрез освобождаването на хормони, обяснява "Healthline". 

Тиганите са с тефлоново покритие, за да се предотврати изгарянето на храната при готвене. Устойчивите на топлина частици, използвани за създаване на незалепващ слой, се наричат полифлуорирани вещества или PFAS, са известни също като "химикали завинаги". 

Изследователи от Университета на Южна Калифорния по-рано свързаха "вечните химикали", дебнещи върху тенджери, тигани, лъжици и други домакински предмети, с често срещан рак на черния дроб, известен като невирусен хепатоцелуларен карцином.

Д-р Десаи добавя, че също така избягва да използва "керамични тигани, които са надраскани", защото те "имат слой алуминий, който може да проникне в нашите храни", когато са изложени на драскотини.  

Веднъж погълнати, те могат да останат в тялото ви за дълги периоди от време, понякога се изхвърлят бавно с урината. Чистите керамични тигани обикновено се считат за по-безопасна алтернатива на тиганите с незалепващо покритие, тъй като не съдържат PFAS или други метали.

Тиганите с керамично покритие, от друга страна, обикновено са направени от алуминий с незалепващо покритие на керамична основа. "Така че за мен, ако моят тиган е незалепващ или керамичен и е надраскан или настърган, обикновено го изхвърлям", каза тя, цитирана от "The Sun". 

В статия от 2020 г. на USA Today се твърди, че докато известно количество алуминий попада в храната, когато се готви във фолио или с алуминиеви съдове за готвене, "не е вярно, че това причинява каквито и да е последици за здравето при здрави възрастни". 

Но има и други изследвания. Когато не използваме тигани с незалепващо покритие е, че така не се излагаме на риск от съприкосновение с вредните химикали. С такива е изграден покривния им слой. Предимството е, че той не позволява на храната да се остава по дъното на тенджерите и тиганите, но съдържа перфлуоровъглероди - PFCs. Тези съединения, при попадане в стомашно-чревния тракт, могат да доведат до увреждане на черния дроб, проблеми в развитието на организма и ранна менопауза. Това проучване е публикувано в Международен журнал по ендокринология през 2011 година, припомня "Фокус".

Виж коментарите (2)
Още новини от Любопитни новини:
Ошашавиха Иво Сиромахов: Деца учат във Френската гимназия в Пловд...
Руши Видинлиев: Форматите обслужват много повече телевизиите, отк...
Инстаграм с полезна функция
Ралица Паскалева подкрепи Димо Алексиев преди разпада на тандема
Интересни имена имат повод да почерпят
Нумерологичната прогноза за седмицата според датата ви на раждане...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).