ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Лекарка: Късното хранене предимно с въглехидрати води до натрупване на мазнини в коремната област | ||||||
| ||||||
- Д-р Георева, каква е причината да се натрупват мазнини в областта на корема и има ли връзка с чревното здраве? - Мастноразтворимите токсини се преработват и изхвърлят през червата. Ако червата ви работят гладко, тялото получава съобщение, че всичко е наред и няма нужда да складирате мазнини. Ако страдате от хроничен запек, това води до спешно складиране на мастноразтворими токсини. Решението за изгаряне и съхранение зависи от целостта на лигавицата и движението или липсата на движение в стомашно-чревния тракт. Когато поправим това, тялото ще спре да складира мазнини и ще започне да ги изгаря като гориво. Късното хранене предимно с въглехидрати или в комбинация мазнини и въглехидрати и безразборното съчетаване на храни води до натрупване на мазнини в коремната област, влошава работата на сърцето и предизвиква стрес за организма. В крайна сметка тялото ви изпраща сигнал за помощ: “Претоварване с токсини! Не изгаряй мазнини! Съхранявай ги!". Тялото е създадено да се защитава от токсините и трябва да складира някъде излишните. Доказано е, че диетата с ниско съдържание на ферментиращи олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли (т. нар. FODMAP диета - бързо ферментиращи въглехидрати като тези в сладкиши, хляб (особено пшеничен), млечни продукти, костилкови плодове, зеле, подсладители) може да намали подуването, газовете и излишното коремче. - Какво трябва да предприемем за справяне с подуването и газовете? - Пациенти с този профил често са подложени на огромен стрес в ежедневието си или се хранят веднъж на ден и предимно с въглехидрати. Промени в режима като краткосрочна диета с храни, бедни на FODMAP, и ограничаване приема на мазнини доказано намаляват симптомите на подуване и синдрома на дразнимото черво. Преминаването от така наречения западен високомазнинен хранителен режим към нискомазнинна, богата на фибри диета може да подобри чревното здраве. Богатото на въглехидрати и фибри хранене се свързва с по-разнообразен микробиом, който включва бактерии, способни да ферментират късоверижни мастни киселини, полезни за червата. - Може ли кето режимът да провокира синдрома на дразнимото черво и автоимунни реакции на организма? - Проучвания за човешкото хранене показват, че ястията с високо съдържание на мазнини могат да предизвикват повишение на липополизахаридите след приемане на храна. Именно те предизвикват възпалителна реакция и влизат в патогенезата на метаболитните заболявания. Това довежда до хронично възпаление и свързаните в последствие хронични заболявания, автоимунни нарушения и различни храносмилателни проблеми. Хората със затлъстяване или диабет тип 2 са с по-високи нива на липополизахариди, на бактерии, които ги освобождават и взаимодействат с определени рецептори. Активацията на тези рецептори води до производството на възпалителни липидни метаболити и неравномерно разпределение на мазнините. Високомазнинното хранене води до “метаболитна ендотоксемия", при която частици от бактериалните клетъчни стени (ендотоксини) изтичат през червата и активират имунен отговор, свързан с резистентност към инсулин и затлъстяване. Високомазнинното хранене намалява разнообразието на микробиома, намалява бифидобактериите и лактобацилите и същевременно увеличава популациите на определени щамове, свързани с развитието на затлъстяване. В съчетание тези фактори могат да доведат до повишена чревна пропускливост и увеличени нива на циркулация на ендотоксини в кръвта, например липополизахариди. Умерената консумация на червено вино се свързва с по-богато микробно разнообразие. Съдържанието на полифеноли в червеното вино може да доведе до полезни изменения в чревния микробиом, но предупреждението е - само при умерен прием. Хлорогенната киселина в кафето също може да предизвика бифидогенни ефекти и да подобри многообразието. - Маркетингов трик или необходимост са много популярните напоследък тестове за хранителна непоносимост? - IgG тестовете за чувствителност към храни претендират, че разпознават тази чувствителност и могат да “предотвратят" храносмилателни разстройства, умора и напълняване. За съжаление тези тестове не са валидни, не предоставят клинично значими насоки за промени в начина на хранене и могат да доведат до неадекватно хранене и психологически вреди. Тези тестове просто изброяват храните, които човек е консумирал в даден момент. Премахването на тези храни може случайно да отстрани и някоя, която причинява храносмилателно разстройство чрез непоносимост или алергия, немедиирана от IgG антителата. По този начин може да настъпи случайно симптоматично облекчение. Нивата на IgG антителата не са индикатор за чувствителност, а по-скоро за излагане на определени хранителни компоненти в миналото. - Какво е мнението ви за хранителните добавки с "чудодейно" действие за червата? - Ако ви звучи твърде хубаво, за да е истина, вероятно е така. От гледна точна на храносмилането, употребата на хранителни добавки като колаген, глутамин, храносмилателни ензими, ябълков оцет и зеленчуци на прах не е подкрепена от емпирични доказателства и в много случаи ползите, за които претендират, противоречат на основните принципи на физиологията. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Най-малкият областен град у нас се намира в Южна България
20:49 / 04.11.2024
Есил Дюран - горд собственик на много специална къща
10:23 / 03.11.2024
Бунт срещу "Биг Брадър"
08:43 / 04.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета