ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Луканката не била наша, а на римляните
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:23 / 09.01.2020Коментари (4)3922
©
Луканката е български деликатес? Мнозина българи са убедени в това. Според пресни публикации в чуждите медии обаче, луканката е потомък на римската луканика. "Вероятно най-влиятелната рецепта за сушена наденица в света" - така "Лос Анджелис Таймс" описва древната мръвка.

Потомци на този месен деликатес са открити в много държави - в Италия (луганега), Испания (лонганиса), Португалия (лингуиса), Гърция (луканико), България (луканка) и на още много места по света. Думата е навлязла и в арабския език. Луканика от Лукания Римската луканика носи името на региона, от който произхожда - Лукания, днес познат като Базиликата, пише сайтът Artecibo.

Смята се, че населението на Лукания започва да произвежда сушена наденица още преди римляните да завладеят района през III век преди новата ера. Тя явно доста се услажда на римляните и те я разпространяват и на север, където рецептата и името претърпяват леки промени - в Ломбардия сушената наденица е позната като луганега.

Днес луканика се приготвя със свинско месо, а сред основните подправки са дивият копър, черният и червеният пипер. Омесеното с подправките месо се пълни в черва. След това се оставя да се суши. Пълненето на животински черва датира от векове.

"De Re Coquinaria", римска готварска книга от четвърти век, включва три подобни рецепти: ботелус - вид кървавица с жълтък, фарчимен - която включва множество съставки, в това число яйца, зърнени култури и мозък, и луканика. Как луканката изпревари луканика.

В края на 2018 година "Луканика ди Пичерно", сушена наденица от южния италиански град Пичерно, получи специален статут от Европейския съюз. Месният деликатес беше включен в регистъра със защитени продукти, които са обозначени за произход, географски индикации и като традиционни специалитети.

Българската Панагюрска луканка беше включена в този регистър още през 2014 година заедно с филе "Елена". Но макар българската луканка вероятно да произхожда от територията на днешна Италия, за българите остава успокоението, че е призната от ЕС за традиционно ястие по-рано от италианската луканика.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
То млякото е боклук,дето го продават,хляба и той е химия.Ами,така си е.
-1
 
 
Гърция луканико,само дето е сурова наденица за скара....Нищо от изброените няма прилика с нашите луканки!
Aнонимен
на 09.01.2020 г.
+1
 
 
Преди римляните там е живеело гръцкото племе Лефкани от където областа носи името си Leukania - Loukania
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Водна криза
Кауза Колежа
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: