ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Лятото наближава, а с него и сезонните салати, ето коя е най-вкусната
Автор: ИА Фокус 10:57 / 28.01.2024Коментари (0)3268
©
Снимката е илюстративна
В рубриката "Денят като гозба" на "Фокус" този път ви представяме любимата лятна салата на Шеф Таньо Шишков.

Тази салата съдържа три основни компонента: домати, катък и червена чушка.

“Интересното при червената чушка е начинът, по който аз поднасям тази салата в заведенията ми. Червената чушка я минавам през брашно и я пържа. За мен пържената червена чушка е изключително вкуса, едно от нещата с които мога да живея цяло лято - сирене, домати и пържена червена чушка. Тъй че чушката минава през сол, брашно, пържим в мазнина по избор.

Доматът го режем на едро или както предпочитаме, катъкът може да бъде заменен със сирене, олио - включваме олио, тъй като все пак говорим за балканска или българска салата. Тук е моментът да кажем, че олиото не е по-вредно от зехтина или обратното, в смисъл и двете са растителни мазнини. Просто основната разлика всъщност е, че зехтинът дава много силен вкус и аромат на маслини. И ако искаме салатата ни да няма вкус и аромат на маслини - използваме олио. Ако нямаме против маслините - използваме зехтин", обясни шеф Шишков. 

И още за растителните мазнини и тяхното приложение в света на кулинарията:

“Зехтинът е прекрасна растителна мазнина, не ме разбирайте погрешно. Изключително териториална, балканска, все пак знаете, южната ни съседка е изключително голям производител на зехтин и на маслинови дръвчета. Но аз нямам проблем с традиционните български растителни мазнини, нямам проблем с шарлана. Не знам дали знаете какво е шарлан, това е нерафинирано слънчогледово олио. Или както много стари хора в България, като им кажеш шарлан, те казват “А, това е олио". Понеже, когато са си правили преди 100 години, вероятно на възрастните хора техните родители са си правели олио в преси, локални преси по селата. Хората са използвали слънчогледовите семена, не са рафинирали олиото, а са използвали нерафинирания продукт от него, който са наричали шарлан, още известен за тях като олио. Тъй че няма проблеми, използвайте олио, разбира се".


Още по темата: общо новини по темата: 1075
07.11.2024 »
01.11.2024 »
10.10.2024 »
30.09.2024 »
28.09.2024 »
27.09.2024 »
предишна страница [ 1/180 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мачове между Локо и Ботев сезон 2024/2025
51-ото Народно събрание
Зима 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да (5921) 58%
Не (3278) 32%
Не мога да преценя (972) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: