Майсторлъкът при избора на зряла и сочна диня

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:37 / 19.07.2023
5544
Горещ летен ден и жарко слънце - в това време да отхапеш от добре охладена диня е нирвана.

Има хора, които могат да изкарат цяло лято на диня и сирене и ги разбираме прекрасно. Този плод е вкусен както като десерт, така и в салати, смутита и дори на скара. Има само един проблем - често избирането на хубава диня си е чиста руска рулетка, пише webcafe.bg.

Някои избират диня, като почукват по нея, други - с пляскане. Трети гадаят по други признаци.

Ето няколко начина, с които да разберем дали ще попаднем на сочна и сладка диня:

Като огледаме внимателно цвета

Зрялата диня има наситен, тъмнозелен цвят, който показва, че плодът е събрал достатъчно слънце и сладки сокове в себе си.

По-светлите райета трябва да са контрастно бледи и да не стоят твърде размазани. Добра идея е да хванем динята в ръце, да я повдигнем и да я огледаме хубаво за дефекти - спуквания на кората, натъртвания и наранявания.

Освен това кората не трябва да е твърде лъскава, защото това е знак, че или плодът не е добре узрял, или е полиран с нещо, за да придобие "по-търговски" вид. Зрялата диня има гладка и матова кора.

Като почукаме с кокалчетата на пръстите си

Този трик се използва от мнозина, за да разпознаят дали е зрял плодът.

Звукът от почукването трябва да е нисък и леко глух - това означава, че в динята няма твърде много вода и е по-узряла. Ако почукването звучи високо и кънтящо, значи плодът не е узрял напълно.

Като плеснем (леко!) динята

Логиката е същата като при почукването - звукът може да издаде дали е сладка динята.

При леко пляскане динята не бива да "кънти" и да звучи кухо. Напротив, звукът трябва да е нисък и плътен, подобно на басов глас. Плодът не бива да се удря силно, защото това може да причини натъртване или нараняване в кората.

Съветът ни към мъжете е, ако не са сигурни, че могат внимателно да премерят силата си, да не избират точно този метод за разпознаване на зряла диня.

Като огледаме дали има два пръста разстояние между светлите райета

Този съвет идва не от кого да е, а от Рий Дръмън, популярна със своите кулинарни предавания.

Тя мери дали между светлите ивици на динята има два пръста разстояние и смята, че това е идеалният индикатор колко зряла е динята. Ако разстоянието е по-малко, значи плодът не е узрял, а ако е много по-голямо - презрял е.

Заедно с това Дръмън ни насочва да гледаме и теглото на динята. Голямата на размери диня, ако е добре узряла, е осезаемо тежка. При положение, че плодът е голям, но лек, значи, че вътрешната му част най-вероятно няма да е сладка и сочна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
61-годишна жена роди, кръстиха бебето Петър, таткото е на 65
Ретроградният Меркурий настъпва, това обаче може и да е добре
Ошашавиха Иво Сиромахов: Деца учат във Френската гимназия в Пловд...
Руши Видинлиев: Форматите обслужват много повече телевизиите, отк...
Инстаграм с полезна функция
Ралица Паскалева подкрепи Димо Алексиев преди разпада на тандема


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).