Метод на главен готвач спестява на хората пари в супермаркета
Главният готвач Уил Коулман, телевизионна личност, писател и стилист на храни, но напоследък стана известен заради неговия нетрадиционен метод за пазаруване на хранителни стоки, който е нарекъл "От 6 до 1".
Инфлацията доведе до скок на цените на хранителните стоки и честно казано, понякога идеята да се приготвят както хранителни, така и вкусни ястия, всяка седмица може да бъде непосилна. Според главния готвач идеята е тази практика "От 6 до 1" да опрости пазаруването на хранителни стоки, да елиминира хранителните отпадъци и да помогне на купувачите да намалят разходите.
"Методът от 6 до 1" помага на хората да си върнат времето, прекарано в пазаруване, и да се справят с нарастващите разходи за хранителни стоки. Чрез него искам да накарам хората да дадат приоритет на пресните съставки и на здравословните ястия. Създадох го още и за да накарам хората да си приготвят повече домашно приготвени ястия“, казва Коулман пред специализираното издание The Kitchn.
Предложеният метод, който нарича още и "6-5-4-3-2-1", предлага закупуване на шест зеленчука, пет плода, четири източника на протеина, три източника на въглехидрати, два соса и една глезотия, с която да угодим на себе си.
В едно от своите видеа в "Тик-ток" дава пример как да се приложи метода
За шестте си зеленчунa Коулман избра къдраво зеле, билки (килантро и лук), червен лук, цял чесън, аспержи и гъби.
За своите пет плода той избсиьа чери домати, червени чушки, ябълки и цитрусови продукти - лимони и лайм.
За своите четири протеина той се спира прясна сьомга, смляно пилешко месо, швейцарско сирене и яйца.
За своите три въглехидрата - паста, тортили и кифли с бриош.
За своите два соса - Чипотле майонеза и салса верде.
За любимата си глезотия - картофен чипс.
Както споменава готвачът, това е само основа, но със сигурност е доказано, че ви спестява пари всяка седмица, а освен това прави времето за хранене по-вълнуващо.
В последващо видео Коулман показа как е използвал всичките храни от пазаруването, за да направи четири вкусни ястия за седмицата. С всички съставки Коулман успя да направи тако със сирене за закуска, салата с паста със зеле, печена сьомга с мед и чесън и пилешки бургери.