Много българи искат да работят като Дядо Коледа в Лапландия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:59 / 26.09.2012
2951
Ако си търсите работа в чужбина, трябва да минете през... Бургас. Там на специална борса работодатели от 10 страни ще търсят български работници за зимния сезон. Всичко ще се случи на 13 октомври.

И тази година много българи искат да работят като Дядо Коледа в Лапландия. Миналата година за едно работно място в костюма на добрия старец имаше подадени около 100 молби. Тази година обаче местата и за Снежанка, джуджетата и елфите вече са заети от работници от други европейски държави. Но интересът към северната страна не спира.

"Търсят хора за Лапландия и ми стана интересно. Иска се английски само. Защото се плаща по-добре навън, тук не се спазва нито време, нито нищо и заплащането не е добро", обясни мотивите си за кандидатстване Красимир Георгиев.

Към борсата се е обърнал и Петър Стоянов. Тези двама безработни са само част от желаещите да работят в чужбина, които опитват късмета си на Международната трудова борса. Представители на 10 държави търсят българска работна ръка, която тази година е главно нискоквалифицирана. От Агенцията по заетостта уточняват, че това не е обидно, а напротив - доказва, че българинът е работлив.

"Не е обидно, не се търсят само от България работници. Повечето работни места, които се обявяват чрез EURES са за специалисти, рядко се търсят за обща работа. Изключение прави селското стопанство, макар че и там от Дания често обявяват", казва Малина Тодорова - съветник в Международна трудова борса.

Само в Австрия за целия зимен туристически сезон ще бъдат наети 12 хиляди работници от всички европейски страни. Голям процент от тях ще обслужват хотелски вериги в австрийските Алпи. Най-търсени са за постовете рецепционист, камериерки, сервитьори и готвачи. И интересът е огромен, защото в Швеция например месечната заплата на готвач е 25 хиляди шведски крони. Финландия пък плаща на камериерките по 10 евро на час, а на сервитьорите около 11 евро на час.

"Важно е да споменем, че трябва всички кандидати да говорят немски език, особено рецепционисти, сервитьори и бармани", уточнява Тодорова.

Тази година липсва търсенето на българи с рядко срещаните професии като водолаз, коминочистач и пожарникар. А най-голям проблем отново е незнанието на основни езици - английски, немски или испански. Това отказва голям процент от нашенците, които иначе имат всички останали документи и квалификация за работа в чужбина.

Желаещите са все повече с оглед и на това, че договорите с чуждия работодател са безсрочни, а жилището и храната - осигурени.

Източник: btv


Виж коментарите (0)

Още по темата (197):
28.12.2013 Пловдивски търговец: Пиратките вече се купуват по-малко
24.12.2013 Празничен концерт пред общината, стартира "Коледа си ти!"
18.03.2013 Поръчаха апаратурата за дарението от "Галакси Пропърти Груп"
12.03.2013 Апаратура за новородени за 43 000 лв. ще дари "Галакси Пропърти Груп"
12.03.2013 Ледената пързалка в Пловдив - един добър пример
10.03.2013 Последен работен ден за ледената пързалка на Центъра
Още новини от Любопитни новини:
Кейт Мидълтън направи първата си публична поява след края на хими...
Мира Добрева с тежки признания за любовта на живота си и за баща ...
Фолклорна звезда стана майка за първи път, бебето с прекрасно бъл...
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е българската Барби от "К...
Един от най-популярните гласове има рожден ден днес
Трите зодии, които ще останат под пари през октомври


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).