Могат ли електронните цигари да ви помогнат да спрете с пушенето?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
21:34 / 18.09.2024
786
Тъй като никотинът е пристрастяващо лекарство, пушенето е една от най-трудните зависимости за спиране. Хората, които пушат, се опитват да се откажат от навика от десетилетия с различни методи, които са им достъпни. Сред тях електронните цигари са една от най-популярните алтернативи на цигарите за хората, които се опитват да откажат пушенето. Въпреки популярността си, все още има много разногласия относно дългосрочната безопасност и ефектите на електронните цигари.

Докато някои хора може да открият, че използването на електронни цигари им помага да намалят приема на никотин, много проучвания през последните години не го намират за много полезно.

Според доклад на Американската белодробна асоциация (ALA), въпреки обещанията, дадени от няколко компании за електронни цигари, преминаването към вейпинг не е същото като отказване от пушенето. Електронните цигари все още се считат за тютюневи изделия и Администрацията по храните и лекарствата (FDA) не е одобрила никоя електронна цигара като метод за отказване от тютюнопушенето. Той също така подчертава, че FDA трябва да обърне внимание на подвеждащите здравни твърдения, направени от индустрията за електронни цигари, които могат да объркат хората, които се опитват да спрат.

Според ALA, FDA не е идентифицирала никоя електронна цигара като безопасна или ефективна за подпомагане на пушачите да спрат да пушат.

В действителност електронните цигари също са тютюневи изделия. Съобщава се, че електронните цигари отделят вредни химикали като ацеталдехид, акролеин и формалдехид. Някои новини също подчертават, че вдишването на тези опасни химикали може да доведе до сериозно увреждане на белите дробове, белодробни заболявания и дори смърт.

Вместо да се обръщате към електронни цигари, ALA предлага да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги, за да създадете план за отказване от тютюнопушенето, който включва както лекарства, така и консултации.

Тази комбинация се е доказала като един от най-ефективните начини за окончателно отказване от цигарите. След консултация с доставчик на здравни услуги, ALA предлага да се обмисли употребата на доказани лекарства за отказване от тютюнопушенето, като никотинова дъвка, лепенки, спрей за нос, инхалатори и таблетки за смучене, както и неникотинови лекарства като бупропион и варениклин, за да помогнете за справяне със симптомите на отнемане.

Отказът от тютюнопушене носи както незабавни, така и дългосрочни ползи, като много промени стават забележими веднага. На първо място, вие ще спестите парите, които преди това са били похарчени за тютюн. Ще изпитате и няколко други положителни ефекта: храната ще има по-добър вкус, обонянието ви ще се нормализира, а дъхът, косата и дрехите ви ще миришат по-свежо.

Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Дичо се завърна не къде да е, а в D2
Стоичков показа, че е перфектен играч и с по-малки топки
Колко опасни са диспенсерите за вода
Дарина Павлова доста се поглези
Обрат: Не DJ Мартен, а приближен на Гришо забранил "Луда по тебе"...
Лековитите билки през есента


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).