ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Над 700 млн.лв. печалба за българите от онлайн казина и букмейкъри за 6 месеца
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:18 / 07.11.2023Коментари (0)4397
©
Един от най-интересните въпроси на немалко българи е какви са финансовите данни на различните хазартни компании от нас. И по-скоро колко пари са спечелили нашенци от различните казина, букмейкъри и прочие, които работят законно в България. Разполагаме с много цифри по темата и сега ще ги обобщим за вас, за да добиете по-пълна представа за индустрията.

Колко пари са спечелили играещите в България?

Финансовото министерство на България публикува периодични доклади за приходите за държавата от хазартния сектор. От отчета става ясно, че през първите шест месеца от тази година в България са спечелени повече от 700 милиона лева. Статистиката сочи, че за същия период са направени залози на стойност над 1.4 милиарда лева.

За цялата миналата година има направени залози на стойност близо 2.3 милиарда лева. Общата стойност през тази година се очаква да бъде около 2.8 милиарда лева. Нарастват както заложените средства, така и изплатените печалби.

Колко е получила хазната на България като приходи?

- До краят на месец юни онлайн операторите са внесли почти 124 милиона лева.

- Почти 123 милиона лева от тях са от така наречените променливи такси на основата на залозите.

- Останалите около 800 хиляди лева идват от фиксираните еднократни такси.

Как се определят приходите от данъци и печалбите, които се изплащат?

И за двете в България има заложени в закона нормативни изисквания. Според тях печалбите трябва да са поне половината от залозите, които са направени на платформите. А облагането с такса е в размер на 20% от разликата между изплатените печалби и направените залози.

Това се отнася до онлайн платформите - за лотариите, билетчетата и прочие има друг режим

Той обхваща също тотото на “Българския спортен тотализатор", различните бинго игри. Всички те са длъжни да плащат на държавата такса, която отговаря на 15 процента от приходите от залози. Там важи същото правило за раздаване на поне 50% от постъпленията под формата на печалби.

Това ще рече, че от заложените 1.4 милиарда лева, 700 милиона отиват при играчите, а останалата половина отива за данъци от хазартната дейност, заплати, издръжка на физическите обекти, онлайн платформите и прочие.

При данъците на физическите казина, режимът също е различен

Наземните зали се облагат по режим, който е заложени в законите за корпоративно облагане. Те имат фиксиран данък, защото държавата искам да има гарантиран приход. Всеки игрален автомат, който е разположен в такава зала, се облага с 500 лева на всеки три месеца. Ако има обаче рулетка, данъкът за нея е 22 хиляди лева на три месеца. Всеки друг тип оборудване в залите се таксува по 5 хиляди лева на три месеца.

Ще има ли данъчни промени за хазарта в новия бюджет?

Държавата ще предприеме допълнителни мерки за прекратяването на дейността на нелегалните хазартни оператори. От това страда както хазната на България, така и потребителите, тъй като там няма никакви гаранции за честна игра и защита от измами. Ще има промени в режима за реклама и някои други насоки за дейността на операторите. Повече подробности ще разберем тепърва.

Печалбите от хазарт ще останат необлагаеми, но ще се взимат предвид. Операторите ще докладват печалбите на държавните власти. Хората, които подлежат на подпомагане, може да не го получат, ако имат определени печалби. Целта е те да се борят при формирането на общия доход.

В момента се подава информация само за печалбите, които са над 5 хиляди лева. Сега обаче финансовото министерство иска да получава информация за всички печалби.

На какви фактори се дължат продължаващия успех на бизнеса и добрата дългосрочна перспектива

От една страна това се дължи на многото нововъведения направени от платформите. Става въпрос за наистина много неща.

- Възможността за участие в игри на живо, които се провеждат на български език.

- Все по-широко разпространеното живо излъчване на спортни, а и не само събития.

- По-ефективната работа на НАП като регулатор на хазарта, заради която в обхвата на държавата попаднаха много повече оператори, с по-голям пазарен дял, които отчитат приходите си и плащат данъци.

- Използването на все повече нови технологии за защита на системите от зловредни атаки. Но и такива, които съблюдават в реално време за измами, нечестни практики и други нередности. Те ощетяват другите потребители, бизнеса и държавата.

Със сигурност от значение са и новите по-интересни възможности. Като например възможността за предвиждане на изхода от политическите избори у нас. Нещо, което до скоро въобще не беше възможно. Кулминацията бяха настоящите местни избори, като бяха обхванати множество области. Имаше маркети както за избора на конкретен кмет, така и за общинските съвети и други подобни.

Пазарите вече обхващат все повече риалити предаванията, различни филмови и музикални награди, политически надпревари по целия свят. Да не говорим, че вече има възможност да се правят предвиждания за метеорологичното време - по градове, области, по конкретни температури и прочие. Това са все неща, които привличат интереса, защото са доста различни от това, с което сме свикнали.

Комбинацията от добре работещ регулатор, който се адаптира към новите реалности и оператори, които са отговорни и спазват всички закони, води до този ръст в приходите в хазната. Със сигурност е немалко перо в бюджета и трябва да се управлява активно. Ще следим работата на институциите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: