ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Най-добрите начини да намалите кръвното налягане
Автор: Цвети Тончева 22:40 / 13.07.2024Коментари (0)4284
Високото кръвно налягане може да ви докара инфаркт, или инсулт. Ето защо е от основно значение да се опитвате да поддържате кръвното си налягане на нормално ниво.

Ако имате високо кръвно налягане, се налага спешно да направите някои промени в начина ви на живот, за да го обърнете в желаната посока. Вижте по-долу как, но не забравяйте никога и необходимостта от консултация с вашия лекар.

Упражнения

Всеки знае, че упражненията са полезни за общото здраве. Ще помогнат и при високо кръвно налягане. Само 30-40 минути, три или четири пъти седмично, ще бъдат достатъчни.

Контрол на теглото

За вашето кръвно налягане е важно да поддържате здравословно тегло. Ако имате твърде много мазнини около корема си, това може да причини сериозни проблеми.

Не се изкушавайте да се подложите на бърза или модна диета. Правете го по здравословния начин, като правите промени в храненето, към които можете да се придържате, и се движите.

Захар

Намаляването на излишната захар е много лесен начин да понижите кръвното си налягане. Вашият зъболекар също ще бъде доволен!

Рафинирани въглехидрати

Никой не трябва да предлага премахване на въглехидратите. Това може да бъде много вредно и трябва да се избягва. Но намаляването на лошите въглехидрати може да бъде само добро, особено за кръвното ви налягане.

Калий

Бананите, рибата, млякото, сладките картофи и доматите са страхотни източници на калий, който е ефективен при понижаване на кръвното налягане.

Само имайте предвид, че богатите на калий диети могат да бъдат вредни за тези с бъбречно заболяване, така че първо се консултирайте с вашия лекар.

Сол

Консумирането на по-малко сол е полезно при някои хора за намаляване на кръвното налягане, но това не се отнася за всички. Независимо от това, намаляването на приема на сол може да бъде само добро нещо.

Преработените храни

Съдържанието на сол и захар в преработената храна е тревожно. Естествената храна винаги ще бъде по-здравословна и ще ви помогне да намалите кръвното си налягане.

Намаляването на приема на преработени храни определено е страхотна идея. Ако обаче можете да премахнете всички преработени храни от диетата си, още по-добре!

Пушенето

Всеки знае, че тютюнопушенето е отговорно за множество заболявания и високото кръвно налягане не е изключение. Спирането на цигарите ще обърне някои от щетите, причинени на сърдечно-съдовата ви система и от своя страна ще помогне за понижаване на кръвното ви налягане.

Стрес

Дълбокото дишане и отделянето на време за релаксация са чудесни начини за намаляване на напрежението от стреса, което може да доведе до високо кръвно налягане.

Много от нас имат стресова работа, но този стрес може да се управлява, като си правим редовни почивки и не работим прекалено дълго.

Йога

Медитацията и йогата могат да бъдат полезни начини за понижаване на кръвното налягане. Тези практики намаляват стреса в тялото ви, което впоследствие подобрява кръвното ви налягане.

Тъмен шоколад

Трябва да съдържа най-малко 60% какао и не яжте твърде много от него. Малко количество всеки ден може да бъде много полезно за понижаване на кръвното налягане.

Лечебни билки

Ако приемате лекарства с рецепта, винаги се консултирайте с Вашия лекар преди да приемате билкови добавки. Зеленият чай и сокът от целина могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане.

Джинджифил

Доставчикът на много ползи за здравето по много начини, джинджифилът също е чудесен за намаляване на кръвното налягане.

Сън

Между седем до девет часа добър сън е от съществено значение за намаляване на кръвното налягане. По-малко или повече от това може да ви създаде проблеми.

Чесън

Високото кръвно налягане често може да бъде свалено чрез консумация на чесън – цял или на прах.

Протеин

Храните с високо съдържание на протеини, като риба, яйца, говеждо месо, ядки и нахут, могат да бъдат много полезни за намаляване на кръвното налягане.

Добавки

Омега 3, цитрулин, коензим Q10 и суроватъчен протеин също могат да се използват за намаляване на кръвното налягане.

Алкохол

Въпреки че не е необходимо напълно да спрете алкохола (освен ако не искате), намаляването на приема е много важно за поддържане на ниско кръвно налягане.

Защо не замените алкохолните напитки с безалкохолните? Но тогава просто внимавайте със съдържанието на захар в тези напитки.

Кофеин

Намаляването на приема на кофеин, като пиете по-малко кафе, кола и т.н., може да подобри кръвното ви налягане. Прекомерният кофеин също може да причини проблеми със съня.

Калций

Съществува връзка между диета с достатъчни нива на калций и поддържане на нормално ниво на кръвното налягане.

Магнезий

Зеленчуците, млечните продукти, бобовите растения, пилешкото месо и пълнозърнестите храни съдържат магнезий, който може да помогне за намаляване на кръвното ви налягане.

Горски плодове

Яденето на горски плодове е полезно за контрол на кръвното налягане, тъй като те съдържат полифеноли, които помагат при сърдечно-съдови заболявания.

Лекарства с рецепта

Ако нито един от изброените по-горе начини не работи достатъчно добре за вас, тогава наистина може да е препоръчително да вземете лекарства с рецепта от Вашия лекар.

Източник: Stars Insider







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Дете застреля баща си полицай в Пловдив
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Голям пожар в Дондуково
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: