ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Най-лютата чушка е наша! "Български дух" ще подобрява рекорди | ||||||
| ||||||
"Няма човек, който да не сме разплакали. При нас са идвали големи любители на лютото. Опитват и реват", разказва пред "България Днес" бащата на огнения зеленчук Христо Родинов. Той и семейството му отглеждат над 300 сорта люти чушки във варненското село Страшимирово. Преди шест години започват да правят експерименти с различни видове с надеждата да създадат най-лютата чушка, която да прослави България. Христо и жена му Дарина кръстосват карибските сортове червено хабанеро и тринидад скоруба скорпион, за да заченат нещо, каквото няма никъде по света. След години усилен труд успяват. Щастието е толкова голямо, че родителите на най-лютия зеленчук решават да му направят специално кръщене. Подготвят малко състезание и избират най-добрия участник за кръстник. "Кръстихме чушката "български дух". Освен по лютивина тя се различава и по аромат. Отвътре мирише на цитрус. Надяваме се с нея наистина да успеем да вдигнем българския дух", допълва фермерът. Зеленчукът вече е изпратен за изследване в лаборатория. Резултатите ще покажат колко точно е люта чупката, но според създателя й ще подобри всички рекорди. За момента най-парливата чушка в света е каролина рийпър - 2 200 000 сковила. А най-огнената чушка, създадена до този момент от нашенец, е "български морков" - 20 000 сковила. Сковил е мерната единица, с която се измерва степента на лютивост на пипера. Скалата е кръстена на американския химик Уилбър Линкълн Сковил. Семейство Родинови се надяват новият сорт чушки да разбие всички класации и почти са убедени в това. Изчакват само точните резултати, за да могат да патентоват продукта си. Чушките за Христо са хоби и той обича да експериментира с тях. Запазва част от новите си проекти в тайна, но издава, че един от новите видове чушки ще е многоцветен. Освен с най-лютата чушка семейство Родинови могат да ви почерпят и с най-лютото сладко. Съпругата на Христо – Дарина, приготвя два вида - едно по-меко и едно, от което да ви се подпалят подметките. Второто е приготвено именно с "български дух" и съчетава в себе си три аромата. "Първо е сладко, след това става суперлюто и накрая се усеща цитрусовият аромат", издава Родинов. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
Aнонимен
на 11.07.2020 г.
0
Aнонимен
на 21.09.2019 г.
0
Aнонимен
на 21.09.2019 г.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Годеж 17 години след първата им среща, когато са били деца
15:49 / 29.11.2024
Виктор и Беба отново заедно
08:42 / 29.11.2024
От утре проблеми за шофьорите в Пловдивско
20:41 / 29.11.2024
Пиле няма да може да прехвръкне в тази част на Пловдив
16:56 / 30.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив? | ||
Да (5886) | 58% | |
Не (3243) | 32% | |
Не мога да преценя (957) | 9% |