Най-нови статистически данни за консумацията на сол и здравето ни
Знаем, че консумацията на твърде много сол повишава кръвното налягане, което от своя страна може да доведе до сърдечно-съдови проблеми. Проучване определи количествено тази връзка и алармира за рисковете на общественото здраве.
Разглеждайки здравните данни за възрастните хора в Китай, авторите на изследването изчисляват, че намаляване само на 1 грам дневен прием на сол би било достатъчно, за да се предотвратят 9 милиона случая на инсулт и инфаркт между днес и 2030 година, пише Science Alert, цитиран от "Телеграф". Тъй като 4 милиона от тези случаи вероятно ще са фатални, такова просто ограничение може да спаси много животи.
В Китай средната дневна консумация на сол е 11 грама. Това е много над 5-те грама, препоръчани от Световната здравна организация (СЗО). Изследователите събраха най-новите статистически данни за размера на населението, консумацията на сол, кръвното налягане и честотата на заболяванията.
Те обаче подчертават, че намаляването на консумацията на сол трябва да бъде последователно в продължение на няколко години, за да има положителен ефект.