Най-вкусната подправка, която гарантира щастието, дава жизненост и енергия
Докторът на медицинските науки и диетолог проф. Алексей Ковалков назова полезните свойства на какаото и разкри как то влияе на мозъка. Как какаото влияе на мозъка?
Първо, единственият аналог на този продукт може да бъде много добър шоколад или кафе, отбеляза Алексей Ковалков. Тези продукти могат да образуват нови връзки в мозъка, да подобрят функционирането му и са незаменими в това отношение.
Чаша какао или кафе може да активира мозъка, да ви помогне да вземете необходимите решения и да излезете с нестандартен подход към проблема. Това свойство е доказано чрез експерименти.
Второ, какаото предизвиква отделянето на ендорфини - хормони на удоволствието - и помага на човек да се чувства щастлив. Специалистът препоръчва на любителите на тази напитка спокойно да я консумират. Той обаче съветва да не се добавя захар към нея. По-добре добавете сметана или мляко.
Други ползи от какаото
То е питателен и висококалоричен продукт. В 100 грама какаови зърна има 400 kcal. Гарантира заряд от жизненост и енергия за целия ден. Действа като естествен антидепресант, тъй като съдържа фенилетиламин. Съдържа витамини (В9 - фолиева киселина, А, В, РР, Е), минерали (цинк, желязо, калий, калций, натрий, фосфор), протеини. Бързо възстановява мускулите след спорт или тежка физическа работа и дори превъзхожда специалните напитки, предназначени за спортисти.
Подобрява благосъстоянието. Помага за производството на ендорфин - "хормона на радостта". Съдържа меланин - пигмент, който предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи. Помага за понижаване на кръвното налягане, което помага при хипертония. Съдържа много процианидини (добри антиоксиданти). В някои страни се приема за афродизиак.
“Не прекалявайте с тази напитка, тъй като какаовите зърна, от които е направена, съдържат пурини – вещества, които участват в метаболитните процеси в организма, но излишъкът им в кръвта може да причини редица усложнения и заболявания. Подхождайте към всичко разумно и ще получите не само удоволствие, но и ползи за здравето", казва експертът.
Напитката повишава чувствителността на организма към инсулин и намалява риска от диабет. За този ефект трябва да приемате 900 мг флавоноиди. За изчисление 40 г какаови зърна или черен шоколад са 150-200 мг флавоноиди.⠀ Какаото също предпазва невроните от възпаление и смърт, подобрява зрителната острота и способността за различаване на контрастни цветове.
Този чудотворен продукт не само намалява чувствителността на кожата към ултравиолетовото лъчение, но и увеличава притока на кръв в дермата и помага за нейното насищане с кислород, което е от полза за забавяне на стареенето според actualno.com.