Най-вкусните ястия от италианската кухня
Италианската кухня е израз на кулинарното изкуство, което включва както традиции общи за страната, така и регионални гастрономически традиции, които са в постоянен обмен.
Италианската кухня е известна като класически пример за Средиземноморска диета и е призната като част от Нематериалното наследство на човечеството от ЮНЕСКО през 2010 г.
Една от основните характеристики на италианската кухня е нейната простота – ястия с малко съставки. Италианските майстори разчитат на качеството на съставките, а не на сложността на приготвянето, както е във френската кухня.
Най-популярните ястия и рецепти през вековете са били създавани по-скоро от баби, отколкото от майстори-готвачи. И затова италианските рецепти са подходящи за домашно и ежедневно приготвяне.
1. Пица "Маргарита“
Безспорно пицата е най-типичното италианско ястие, превърнало се в символ на италианската кухня по света. В Италия се предлагат близо 2000 вида пици, но кралицата е една и тя се нарича "Маргарита“. Тя е приготвена за първи път в Неапол по повод посещението на кралица Маргарита в града, състои се само от три продукта – домати, моцарела и босилек. Ако посетите Неапол, непременно се отбийте в най-старата пицария в света Antica Pizzeria Port’Alba и ще разберете защо пицата, приготвена в Италия няма нищо общо с всички останали пици, които сте опитвали до сега.
2. Полента
Ястието се приготвя от царевичен грис, месо, сезонни зеленчуци и зеле и е изключително вкусно и засищащо. Типично е за района на Милано, но се предлага и в цяла Италия.
3. Паста ала Карбонара
Паста Карбонара е традиционно ястие от района на Лацио, чиято столица е Рим. В миналото тази паста се е приготвяла предимно от бедните, заради ниската цена на продуктите, които се влагат в нея. Постепенно ястието става популярно и обичано в цял свят. Основните продукти са спагети, бекон, млечна сметана, зехтин, яйца и разбира се пармезан.
4. Супа "Минестроне“
"Минестроне“ е класическа италианска гъста супа, която се приготвя от пресни сезонни зеленчуци. В зависимост от сезона и областта, където се приготвя, тя може да бъде с картофи, бобови култури, ориз, спагети, домати, лук, целина и моркови.
5. Ризото с шафран
Ризотото е едно от любимите ястия на италианците. Това, което прави на пръв поглед простото ястие толкова вкусно е добавянето на шафран, който му придава уникален вкус и характерен жълт цвят. Ломбардия е областта, където това ястие е част от традиционната регионална кухня. Истинското ризото е кремообразно, от особено важно значение е и изборът на ориз. Най-добрият ориз за ризото е Карнароли. Нужен ви е и зеленчуков бульон, шафран, лук, масло, бяло вино, пармезан.
6. Котлети по Милански
Това ястие се приготвя от 1134 г. в района на Милано. Макар, че е типично ястие за Италия, за произхода му се водят спорове между италианци и австрийци. Споровете започнали заради начина на приготвяне на котлета, тъй като той прилича по-скоро на виенски шницел, отколкото на традиционния котлет. Спорът е бил приключен, когато австрийския фелдмаршал Радецки написал писмо до австрийския император, в което описал начина на приготвяне на "котлет по Милански“, обяснявайки, че в Австрия подобно ястие нито се приготвя, нито някой някога е вкусвал. Месото се овкусява със сол и пипер, начуква се леко, овалва се в трохи, объркани с пармезан, добавя се сух чесън. Месото се овалва първо в брашното, след това в разбитите яйца и накрая в хлебните трохи. Пържи се на маслена баня на умерен огън до златисто кафяв цвят и от двете страни.
7. Класическа лазаня ала Болонезе
Сред топ ястията в Италия заслужено място заема лазанята. Ако искате да опитате класическа италианска лазаня – мястото е Болоня. Тайната в приготвянето на това ястие е в соса Болонезе, който в Болоня приготвят с доматен сос, нарязани на много ситно говежда месо и свински бекон, бяло вино, лук, моркови и целина.
За да приготвите лазаня ала Болонезе са ви необходими кори за лазаня, лук, домати, доматен сос, доматено пюре, кайма или ситно нарязано месо, бяло вино, целина, чесън, зехтин, пармезан, черен пипер и сол.
8. Фритата
Фритатата е италианската версия на омлет. Основната съставка естествено е яйца, но към тях италианците прибавят различни плънки от сирене, зеленчуци, месо, дори тестени изделия в някои райони. Фиртатата се приготвя първоначално в тиган, след което се прехвърля в тава и се запича във фурната.
9. Тортелини
Това ястие представлява вид пълнена с плънка паста, а имената може да бъдат различни в различните области на Италия – от класическото "тортелини“, до "онолини“, "капетети“, "тортели“ и други. За родно място на тортелините се смята регион Емилия-Романя и ако отидете в Болоня ще ви поднесат тортелинr в класическия вариант, в който плънката ще е от свинско филе, шунка, мортадела, , пармезан и индийско орехче. Това ястие се поднася с бульон от говеждо или пиле.
10. Десерти
Има много десерти в Италия, които трябва да опитате. Като започнете от Джелато – италиански домашен сладолед, приготвен от пресни съставки с ниско съдържание на мазнини, прочутото Тирамису, за което всички знаем и обожаваме и стигнем до Каноли – десерт, който задължително трябва да опитате, ако посетите Сицилия. Канолите са вафлени фунийки, които се пълнят с рикота или маскарпоне, млечен шоколад, парченца плодове и хрупкави ядки.