Напитката от това растение е много полезна за сърцето, за бронхити и за повишаване на сексуалното желание

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
20:56 / 13.11.2024
1690
В застудяващото време навън има малко неща, които са по-сгряващи и успокояващи от хубава топла напитка. Разбира се, първо се сещаме за чай и кафе, но не бихме отказали да ги разнообразим с чаша салеп - ароматното топло мляко, което е най-характерно за Турция.

Негови различни версии всъщност са често срещани в цяла Източна Европа и Близкия изток, особено в страни, които преди са били част от Османската империя. Интересно е също, че салеп става популярен и извън границите на империята дълго време преди чаят и кафето да станат широко разпространени. Дори има и твърдения, че версия на турската напитка, която се прави с брашно от корени на диви орхидеи, произхождащи от Британските острови, е била сервирана в английските чайни през XVII и XVIII век.

В Турция красивата дива орхидея расте на много места и е ценна не само заради търговията с цветя, но и заради това, че е ключова съставка в салепа. За да се приготви той, грудките на орхидеите се берат, измиват, варят, изсушават и накрая счукват до фино брашно, което придава на напитката характерен вкус и кремообразна текстура.

Освен че е вкусен, салепът всъщност има и ползи за здравето. Той е полезен за сърцето, помага за облекчаване на бронхити, а също и запек, като освен това и повишава енергийните ни нива и сексуалното желание.

Независимо дали заради някоя от ползите му или просто заради вкусовите му качества, си струва по-често да си приготвяме салеп. А ето и как да го направим по рецептата на The Spruce Eats.

Какво ни трябва?

1 с. л. салепово брашно (може да го заменим с пшенично нишесте)

2 с. л. захар

4 чаши пълномаслено мляко

канела на прах

Какво ги правим?

В малка тенджера слагаме салеповото брашно (или пшеничното нишесте) и захарта. Добавяме млякото и разбъркваме бавно на слаб огън, докато захарта се разтвори. Продължаваме да разбъркваме непрекъснато при температура вече около 80 градуса по Целзий, като целта е сместа да се сгъсти. Това обикновено отнема около 10 минути. Когато е готова, изсипваме напитката в чаши и накрая поръсваме с канела, пише lifestyle.bg.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Кои са устройствата с "вампирска консумация" в дома
Хвърли кърпата: Известен водещ напусна БНТ
Банан, залепен с тиксо за стена, се продаде за 6,2 милиона долара...
Разтърсваща семейна драма с убийство белязала завинаги живота на ...
Елитът на България се събра в НДК, Марта Вачкова с нов кавалер
Работник в супермаркет яде от стока с изтекъл срок на годност - у...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).