Наричат тази подправка "меден чесън", използва се предимно в България
Самардалата (Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum syn. Allium bulgaricum) е една от основните съставки на традиционната у нас шарена сол. Самардала представлява тревисто растение, което спада към семейство Лукови и е ендемична за района на Балканския полуостров. Като компонент на шарената сол и изцяло като подправка самардалата се използва изсушена и стрита.
В превод от гръцки Nectaroscordum siculum означава нектаров чесън и неслучайно английското име на подправката е Honey Garlic (меден чесън). Самардалата бива наричана още див лук, български лук, български чесън и др. Всъщност самардалата е подправка, която се използва в най-голяма степен само в България и по-специално в района на Странджа, Сливен, Стара Загора, Казанлък и към Слънчев бряг.
В тази югоизточна част на страната самардала може да намерите съвсем прясна или сушена по пазарите, а хората я отглеждат като задължително растение в дворовете си, пише специализираният сайт gotvach.bg. Самардалата се среща в по-малки количества още и в Румъния, Молдова, на полуостров Крим, в Кавказ, дори в Турция и Южните части на Италия и Франция.
Може да я видите диворастяща в подлеса на букови и габърови гори. Тя е луковично растение, от което излизат по няколко тънки и дълги до 40 см стръка. Самардалата е близък родственик на чесъна и лука, но листата й са с по-различна трилъчева форма. Едно предание гласи, че когато Бог създавал растенията, хванал с 3 пръста листата на самардалата, за да я изтегли от земята и така се получила специфичната форма на листата.