ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Наричат я "хранително съкровище" | ||||||
| ||||||
Защо да консумираме киноа? Киноата е псевдо зърно. Това означава, че тя е основно зърно, подобно на амарант и елда. Съществуват различни видове киноа с различен цвят като бяла, черна и червена. Около 180 г сварена киноа съдържа 222 калории, 8 г протеин, 39 г въглехидрати, 5 г фибри, 3,5 г мазнини, фолат, фосфор, манган, мед, желязо, цинк, калий, магнезий, витамин В6 и витамин Е. Притежава антиоксидантни качества. Съдържащите се в киноата антиоксидантни и противовъзпалителни растителни съединения имат значителни ползи за здравето. Кверцетинът и кемпферолът, две от основните флавоноидни съединения в киноата, са изследвани за своите благоприятни ефекти върху здравето. Те действат като антиоксиданти, защитавайки клетките от увреждания, предизвикани от свободни радикали. Включването на храни като киноа в диетата може да подобри цялостното здраве и да помогне за защитата срещу някои заболявания и обща смъртност. Това подчертава важността на консумирането на истински храни, които предлагат не само витамини и минерали, но и ценни растителни съединения. Подходяща при безглутенов режим. Някои хора с непоносимост към глутен, като тези с целиакия или чувствителност към глутен, се нуждаят от безглутенови храни. Киноата е отличен избор, тъй като е естествено без глутен и е пълноценна храна. Тя предлага алтернатива за пшеницата, ечемика и ръжта. В сравнение с много безглутенови продукти, които са рафинирани, киноата предоставя важни хранителни вещества като фибри, фолат, цинк и магнезий, които често липсват в безглутеновите диети. Богата е на полезни нутриенти. Много хора изпитват дефицит на важни хранителни вещества, включително фолат, калий, желязо и магнезий, както и фибри. Киноата предлага решение, богато на фибри и с високо съдържание на магнезий, калий, желязо и фолат, които са от съществено значение за здравето, пише puls.bg. Тя е особено полезна по време на бременност поради важната си роля в развитието на плода. Въпреки че киноата съдържа антинутриенти като сапонини и танини, те могат да се намалят чрез изплакване или накисване преди готвене, като се улеснява усвояването на минералите. Освен това, високото съдържание на оксалати може да предизвика проблеми за хора с камъни в бъбреците. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели | Покажи и всички отговори
Aнонимен
на 13.03.2024 г.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Нов метод за издирване на длъжници предприе НАП
15:15 / 14.09.2024
В България заваля първи сняг
12:00 / 15.09.2024
Защо британците продават имотите си в България?
17:36 / 14.09.2024
Вижте последните 27 секунди от фаталния полет в Граф Игнатиево
14:13 / 14.09.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив? | ||
Да (227) | 46% | |
Не (230) | 46% | |
Не мога да преценя (40) | 8% |