Не бива да подценяваме дъвката непосредствено след хранене
В повечето реклами на дъвки се акцентира върху способността им да ни предпазят от кариес. Но най-честата причина да ги използваме е по-скоро да си гарантираме свеж дъх. Не бива обаче да подценяваме и ефекта от дъвченето на дъвка непосредствено след хранене.
На базата на 12 изследвания, проведени в последните 50 години, учени от King"s College London заключват, че дъвките наистина ни предпазват от кариеси. Ето как.
Дъвченето на дъвка предизвиква производството на повече слюнка, защото заблуждава мозъка, че консумираме храна, която трябва да бъде разградена.
А тази слюнка подпомага да изчистването на остатъците от храненето и неутрализирането на киселините в устната кухина. По този начин намалява риска от образуване на кариеси с около 28%.
Важно условие за постигане на този ефект е дъвката, която дъвчем след хранене, да бъде без захар. Захарта се преобразува в плака, когато е в контакт с киселините в устната кухина. Тази плака се отлага по зъбите ни и създава редица проблеми.
За разлика от дъвките със захар, тези с естествени подсладители, като ксилитол, ни помагат да поддържаме добра устна хигиена. Те увеличават производството на протеини от имунната система, които се борят с вредните бактерии, пише Daily Mail.
Този ефект на дъвките с подсладители неведнъж бе поставян под съмнение, но сега за пореден път се доказва, че именно те намаляват близо 1/3 рискът от развитие на кариеси.