ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Не бива да подценяваме дъвката непосредствено след хранене | ||||||
| ||||||
На базата на 12 изследвания, проведени в последните 50 години, учени от King"s College London заключват, че дъвките наистина ни предпазват от кариеси. Ето как. Дъвченето на дъвка предизвиква производството на повече слюнка, защото заблуждава мозъка, че консумираме храна, която трябва да бъде разградена. А тази слюнка подпомага да изчистването на остатъците от храненето и неутрализирането на киселините в устната кухина. По този начин намалява риска от образуване на кариеси с около 28%. Важно условие за постигане на този ефект е дъвката, която дъвчем след хранене, да бъде без захар. Захарта се преобразува в плака, когато е в контакт с киселините в устната кухина. Тази плака се отлага по зъбите ни и създава редица проблеми. За разлика от дъвките със захар, тези с естествени подсладители, като ксилитол, ни помагат да поддържаме добра устна хигиена. Те увеличават производството на протеини от имунната система, които се борят с вредните бактерии, пише Daily Mail. Този ефект на дъвките с подсладители неведнъж бе поставян под съмнение, но сега за пореден път се доказва, че именно те намаляват близо 1/3 рискът от развитие на кариеси. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Синоптик: От 6 декември започва продължителен период на снеговалежи
14:11 / 28.11.2024
Годеж 17 години след първата им среща, когато са били деца
15:49 / 29.11.2024
Виктор и Беба отново заедно
08:42 / 29.11.2024
Ударно начало на декември за три зодии
14:46 / 28.11.2024
От утре проблеми за шофьорите в Пловдивско
20:41 / 29.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив? | ||
Да (5809) | 58% | |
Не (3213) | 32% | |
Не мога да преценя (948) | 10% |