ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Не прекалявайте с консумацията на червено месо - увеличава риска от деменция | ||||||
| ||||||
Какво е деменция? Терминът "деменция“ се отнася до набор от разстройства, които увреждат умствените функции като логика, памет и мислене. Може да окаже влияние върху дейностите и начина на живот на човека. Болест на Алцхаймер, синдром на Вернике-Корсаков и болест на Кройцфелд-Якоб са сред заболяванията, които увреждат мозъка и причиняват деменция. Симптоми като забравяне на скорошни събития, изгубване на познати места, трудности при разрешаване на проблеми, халюцинации, заблуди, депресия или тревожност могат да се наблюдават при хора, борещи се с деменция. Какво казва проучването? Червеното месо вече се смята за вредно, тъй като причинява диабет и сърдечни заболявания. Червеното месо повишава риска от деменция, особено преработените сортове като бекон, колбаси и хот-дог. Според проучването, което е проследило 133 771 участници, яденето на червено месо повишава риска от деменция. Според изследването, хората, които приемат дори малко количество преработено червено месо дневно, например две парчета бекон, един и половина резен хот-дог, са с 13% по-склонни да получат деменция, отколкото тези, които консумират много малко от него. Ежедневната консумация на червено месо ускорява стареенето на мозъка с 1,6 години. Когнитивната функция е по-бавна при хората, които ядат червено месо, отколкото при тези, които не ядат. Изследователите също наблюдават самоотчитан субективен когнитивен спад (SCD), който може да е преди показателите за когнитивна загуба при конвенционалните оценки. Яденето на преработени или непреработени меса (като говеждо, свинско и хамбургери) е свързано с повишен риск от SCD. Проучването показва, че рискът от SCD се увеличава с 14% за тези, които консумират една четвърт порция или повече преработено месо на ден. Той се е повишил с 16% за тези, които са приемали една или повече порции непреработено месо на ден, в сравнение с тези, които са консумирали по-малко от половин порция. Червеното месо и рисковите фактори за деменция все още се изследват от експерти, особено тези, свързани с чревната микробиота. Изследванията показват, че въпреки че се знае малко за него, триметиламин N-оксид (TMAO), страничен продукт от медиирано от бактерии разлагане на месо, може да изостри когнитивната дисфункция, като повлияе на агрегацията на тау и амилоид - два протеина, замесени в болестта на Алцхаймер. Високите нива на сол и наситени мазнини в червеното месо също могат да увредят мозъчните клетки. Изследователите препоръчват замяна на червеното месо с риба или други храни с по-високо съдържание на протеини като ядки и бобови растения, които са свързани с около 20% по-малък риск. Алтернативи като сейтан, тофу и смляно пуешко също могат да се използват вместо червено месо. Намаляването на консумацията на червено месо също може да намали риска от сърдечни заболявания и няколко вида рак, наред с други здравословни проблеми. Храненето на диета с високо съдържание на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци насърчава общото здраве. Хората могат да направят първата стъпка към по-здравословно, по-интелигентно бъдеще, като приложат тези промени сега. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Голям празник за първата звезда на попфолка у нас
17:36 / 17.01.2025
Тройно щастие в дома на Атанас Стоев – Канара
18:54 / 18.01.2025
Фенове реват за Ралица и Димо
15:43 / 17.01.2025
Отлична новина за клиентите на А1
15:35 / 17.01.2025
Голяма банка изпрати известие до клиентите си, касаещо еврото
15:51 / 17.01.2025
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив? | ||
Да (8526) | 56% | |
Не (5074) | 34% | |
Не мога да преценя (1510) | 10% |