Не прекалявайте с консумацията на червено месо - увеличава риска от деменция
Редовната консумация на червено месо може да ви изложи на по-голям риск от деменция и други невродегенеративни заболявания, според проучване, публикувано в Neurology Journal. Рискът е по-висок при тези, които консумират преработено червено месо. Проучването показва, че хората, които консумират една четвърт или повече порции преработено червено месо дневно, имат 13% по-висок риск от деменция и 14% по-висок риск от субективен когнитивен спад (SCD).
Какво е деменция?
Терминът "деменция“ се отнася до набор от разстройства, които увреждат умствените функции като логика, памет и мислене. Може да окаже влияние върху дейностите и начина на живот на човека. Болест на Алцхаймер, синдром на Вернике-Корсаков и болест на Кройцфелд-Якоб са сред заболяванията, които увреждат мозъка и причиняват деменция. Симптоми като забравяне на скорошни събития, изгубване на познати места, трудности при разрешаване на проблеми, халюцинации, заблуди, депресия или тревожност могат да се наблюдават при хора, борещи се с деменция.
Какво казва проучването?
Червеното месо вече се смята за вредно, тъй като причинява диабет и сърдечни заболявания. Червеното месо повишава риска от деменция, особено преработените сортове като бекон, колбаси и хот-дог. Според проучването, което е проследило 133 771 участници, яденето на червено месо повишава риска от деменция.
Според изследването, хората, които приемат дори малко количество преработено червено месо дневно, например две парчета бекон, един и половина резен хот-дог, са с 13% по-склонни да получат деменция, отколкото тези, които консумират много малко от него. Ежедневната консумация на червено месо ускорява стареенето на мозъка с 1,6 години. Когнитивната функция е по-бавна при хората, които ядат червено месо, отколкото при тези, които не ядат.
Изследователите също наблюдават самоотчитан субективен когнитивен спад (SCD), който може да е преди показателите за когнитивна загуба при конвенционалните оценки. Яденето на преработени или непреработени меса (като говеждо, свинско и хамбургери) е свързано с повишен риск от SCD.
Проучването показва, че рискът от SCD се увеличава с 14% за тези, които консумират една четвърт порция или повече преработено месо на ден. Той се е повишил с 16% за тези, които са приемали една или повече порции непреработено месо на ден, в сравнение с тези, които са консумирали по-малко от половин порция.
Червеното месо и рисковите фактори за деменция все още се изследват от експерти, особено тези, свързани с чревната микробиота. Изследванията показват, че въпреки че се знае малко за него, триметиламин N-оксид (TMAO), страничен продукт от медиирано от бактерии разлагане на месо, може да изостри когнитивната дисфункция, като повлияе на агрегацията на тау и амилоид - два протеина, замесени в болестта на Алцхаймер. Високите нива на сол и наситени мазнини в червеното месо също могат да увредят мозъчните клетки.
Изследователите препоръчват замяна на червеното месо с риба или други храни с по-високо съдържание на протеини като ядки и бобови растения, които са свързани с около 20% по-малък риск. Алтернативи като сейтан, тофу и смляно пуешко също могат да се използват вместо червено месо.
Намаляването на консумацията на червено месо също може да намали риска от сърдечни заболявания и няколко вида рак, наред с други здравословни проблеми. Храненето на диета с високо съдържание на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци насърчава общото здраве. Хората могат да направят първата стъпка към по-здравословно, по-интелигентно бъдеще, като приложат тези промени сега.