ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
"Неканените гости", които нападат дома ни през есента и как да ги прогоним
©
С настъпването на есента не само природата се променя, но и поведението на насекомите. Докато през лятото често сме тормозени от мухи, оси, мравки и комари, есента носи със себе си нови "гости", които търсят топлина и защита от студените нощи. Миризливки, скакалци, стоножки и други насекоми могат да започнат да се опитват да влязат в домовете ни, търсейки убежище. Ето кои са основните насекоми, които се срещат често през есенните месеци в България и как можем да се предпазим от тях.

Миризливките (Palomena prasina) са безспорният "любимец" от няколко годидини насам. Есента е времето, когато тези гадинки се активизират и често се опитват да се промъкнат в домовете ни. Те търсят място за зимуване и често намират уюта на нашите жилища за идеален. Миризливките, наречени така заради неприятната миризма, която отделят при заплаха, не са опасни за хората, но могат да бъдат досадни. Ако намерят начин да влязат, обикновено се крият в процепите на прозорци и врати. Единственото спасение от тях е поставянето на мрежи на прозорците и уплътняването на всички възможни отвори.

Тревните скакалци (Chorthippus spp.) също често търсят закрила през есента. Въпреки че са по-редки гости в домовете в сравнение с други насекоми, тези скакалци могат да се промъкнат през отворени прозорци или врати, привлечени от топлината. Те не представляват заплаха, но могат да бъдат източник на безпокойство, особено ако са по-големи на размер. Ако се окажат вътре, най-добре е просто да ги хванете и да ги пуснете на свобода навън.

Есента е периодът, когато много видове паяци започват да навлизат в домовете ни. Те търсят сухи и топли места за зимуване и могат да се скрият в ъглите на стаите, таваните или под мебелите. Въпреки че повечето паяци не са опасни, те често предизвикват страх и дискомфорт у хората. 

Стоножки (Scutigera coleoptrata). Макар и често да се появяват през цялата година, стоножките са по-активни през есента. Те обикновено търсят влага и се крият в бани, мазета и други влажни пространства. Въпреки че изглеждат плашещи, те всъщност се хранят с други насекоми, което ги прави полезни в известен смисъл. За да ги държите далеч, е важно да поддържате сухи и проветриви помещения.

Различни видове бръмбари също търсят убежище през есента. Един от често срещаните "гости“ е хоботникът (Sitophilus granarius), който може да намери път до килерите и да се нахрани със зърнени храни. За да се предпазите от тези насекоми, поддържайте хранителните продукти добре затворени и на сухи места.

Освен традиционните мрежи на прозорците и често поцистване на ъглите в стаята, срещу гадинките можем да се борим и с естествени репеленти: лавандула, евкалипт и други етерични масла могат да действат като натурални отблъскващи средства за много насекоми.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: