Новаторски проект представят трима творци в галерия Сариев

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:25 / 02.10.2009
6771
Петото издание на Нощ на музеите и галериите - Пловдив и своята петгодишнина Галерия Сариев отбелязва в реновираното си пространство с проекта на Симеон Стоилов, Бора Петкова и Иво Бистрички RESET. Проектът се състои от пърформанс и изложба, обединени от идеята за цикличността, периодичното зануляване на стойностите и започването на процесите отначало. Проектът е повлиян от философската интерпретация на природните и технологични факти, както и от промяната на галерия Сариев като пространство и концепция за представяне на съвременно изкуство.

Пърформансът, с който ще се открие изложбата днес от 18 часа по време на Нощта на музеите и галериите се състои в изграждането на цилиндричен многостен от ледени блокове като след завършването структурата се оставя на естествено топене, видоизменяне, изпаряване. Проектът цели визуализиране на състоянието на трансформация. Доколко е възможно повторението на идентична изходна позиция или всяко следващо начало носи от качествата на предходното.

Трансформацията, преинсталирането (reset) в контекста на различното физично или мисловно случване е заложена в изложбата от мултипли (обекти в лимитирана авторска серия). Чрез различни технологични носители (сребро, ПВЦ, керамика, алуминий, стъкло, пластмаса, изолационни материали) авторите се обединяват около идеята за зареждането и презареждането като основа за физическо, емоционално и интелектуално съществуване, като условие за живот. Различните прочити на RESET при отделните автори са свързани с техни предишни търсения в тази насока, но в случая те се обединяват около новата пространствено-идейна концепция на галерия Сариев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (26):
03.11.2009 Над половин милион души посетиха "Есенния салон на изкуствата - 2009"
22.10.2009 "Евмолпея" закрива Есенния салон на изкуствата с полъх от Виена
14.10.2009 В чужбина работят изключителни български фотографи, твърди Никола Лаутлиев
13.10.2009 "Евмолпея" закрива Есенния салон на изкуствата
26.09.2009 Астор шофира с вързани очи на Главната
26.09.2009 Френският пианист Мишел Бероф ще свири в ОФД
Още новини от Любопитни новини:
Жалко! Разводът официално е потвърден от едната страна
Доц. д-р Пламен Кръстев: При застудяване дозите на лекарствата за...
Българинът и компотите в мазата – традиция, и то с много плюсове
Големи стратегии тази вечер в "Игри на волята"
Ясен е първият финалист в "Биг Брадър"
Бум на турските сапунки, сериали със стари и нови сюжети тръгват ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).