ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Нови идеи за бъдещето на храната ни | ||||||
| ||||||
В началото лектори от света на бизнеса, науката и НПО сектора запознаха участниците със съвременните проблеми пред хранителната индустрия, сред които управлението на хранителните отпадъци, екологично производство на храни и т.н. След това участниците започнаха работа по отбори по метода дизайн мислене. Всеки отбор имаше възможността да избере един от трите реални казуса, предоставени от WWF Австрия, Kaufland България и Института за криобиология и хранителни технологии, а именно: отглеждане на храна по устойчив за природата начин; редуциране на хранителните отпадъци от домакинствата; създаване на здравословна храна за забързано ежедневие или екстремни условия. По време на интензивната си работа отборите получиха подкрепа от седем ментора-доброволци с богат професионален опит. За краткото време, в което представиха своите идеи и прототипи, участниците успяха да впечатлят и затруднят опитното жури в състав: Ваня Божилова-Стоянова, Kaufland България; Елена Хаджисотирова, Фондация "Америка за България“; инж. Ангел Бъчваров, Техномеджикленд; Апостол Дянков, WWF България и JА; Байчо Георгиев, 9Academy, и Николай Солаков, Институт криобиология и хранителни иновации. Членовете на журито споделиха, че "емоциите, зарядът и желанието на всички участници са толкова заразителни, че заслужават да бъдат споделени“. На финала бяха излъчени четири тийма победители с иновативни идеи за "Бъдещето на храната“: Отбор BioFoam с био-алтернативен пестицид, направен от коприва, чесън и други съставки, който отблъсква всички естествени вредители; Отбор М₃KD с план за създаването на бира с различни вкусове от остатъчен хляб, непродаден в магазини и пекарни; Отбор ZORK с лиофилизирани продукти за алпинисти, произведени от изкупена остатъчна храна от ресторанти; Отбор Fox Life с идея за хидропонна градина на балкона за чисто отглеждане на зеленчуци в градски условия + мобилно приложение за улесненото ѝ поддържане. И четирите отбора получават правото на участие в следващото ниво на Panda Labs – мастъркласа “Бъдещето на храната“. Той започва с лекции още тази седмица, а в средата на май ще събере на живо в София всички участници, които ще имат възможността да посетят различни лаборатории и бизнес централи. В уикенда 15-16 май участниците ще представят своите завършени идеи с бизнес планове пред жури, след което ще бъде излъчен финалният победител. Той ще получи сумата от 10 000 лв. за създаване на стартъп и реален прототип на идеята си. В края на април ще стартира и платформата за кандидатстване за следващия семестър "Бъдещето на мобилността“, който ще се проведе през юни и юли тази година |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Синоптик: От 6 декември започва продължителен период на снеговалежи
14:11 / 28.11.2024
Годеж 17 години след първата им среща, когато са били деца
15:49 / 29.11.2024
Виктор и Беба отново заедно
08:42 / 29.11.2024
Ударно начало на декември за три зодии
14:46 / 28.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета