Нутриционист: Не изхвърляйте най-голямата кост на рибата за Никулден

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
12:16 / 06.12.2024
3913
Освен покровител на моряците, на рибарите, на банкерите, на пътешествениците, на търговците, на рода и семейството, свети Николай Чудотворец всъщност е и избавител на пленници и покровител на крадците. Това разказа сертифицираният нутриционист и професионален готвач и сладкар Мила Милър в предаването "Утрото на фокус“ на Радио "Фокус“ с водещ Ася Александрова.

През ХI век мощите на светеца са били откраднати от храма в Мира и са преместени в италиански моряци от Бари, допълни тя.

Мощите на свети Николай са чудотворни. "Затова се твърди, че най-голямата кост на рибата, която ядем на Никулден, е лечебна и не трябва да се изхвърля. Някои хора я пускат в течаща вода, други я горят, трети я пазят, четвърти си слагат люспи в портфейлите“, изброи Мила Милър.

На днешния празник моряците трябва да пуснат котви от уважение към морето и морските стихии. "Дори да са на път, те трябва да спрат, да пуснат котва и да изчакат“, допълни тя.

На Никулден на масата трябва да присъстват рибни ястия и вино. "Хубаво е в този ден трапезата да бъде богата, защото това показва, че имаме уважение към даровете на морето. Можем да приготвим рибник – риба с плънка, завита в специално тесто, оформено като риба. На масата е добре да има и обреден хляб, оформен като риба или нашарен, с оформени люспи, око и опашка. Постът се спазва, като на масата се слага боб, булгур, царевица, жито, просо, постни чушки и сарми. Може да има и вино“, обясни нутриционистът.  

Мила Милър представи рецепта за приготвяне на пълнен шаран. Рибата се почиства, измива и осолява. За двукилограмов шаран плънката се приготвя от 3 глави лук, който се запържва до омекване. Добавя се сол, червен пипер, джоджен, домати на кубчета и шепа натрошени орехи. "В плънката може да има поне три вида ядки – кашу, бадем, орех, както и стафиди. Наситняват се с нож, за да не пускат мазнина. Може да се използват и различни варианти на лук – шалот, стар лук, праз, червен лук. Може да се сложат гъби и ориз. Слагат се пресни подправки“, допълни тя.

С тази плънка се пълни шаранът. Върху хартия за печене се подрежда нарязан на шайби домат, а върху тях се поставя напълнената риба. Отгоре може да се постави лимон на филийки. Пече се за 40 минути на загрята на 200 градуса.

Виж коментарите (0)

Още по темата (19):
06.12.2024 С курбан ГЕРБ в "Западен" отбеляза Никулден
06.12.2024 "Бисерчета на доброто" за Никулден в ДГ "Мирослава"
06.12.2024 Много известни личности уважиха митрополит Николай в Пловдив
06.12.2024 И в Румъния празнуват Никулден! Там традициите са много интересни
06.12.2024 Традиции и поверия на Никулден
06.12.2024 Никулден е!
Още новини от Любопитни новини:
Най-многодетната българска майка не получава детски надбавки, защ...
Определиха Перперикон за европейския Мачу Пикчу
20 години от една от най-смъртоносните трагедии, вълните са били ...
Стефановден е! Ето какво повеляват традициите
Много богат българин днес става на 71, корените му са от Истанбул...
Любим актьор на поколения българи сподели вълнуващи подробности з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).