Някои от храните, които консумираме често, повишават риска от смъртоносни сърдечносъдови заболявания

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
12:56 / 29.08.2023
2515
Две нови проучвания установиха, че някои от храните, които консумираме редовно, могат да увеличат риска от смъртоносни сърдечносъдови заболявания, съобщи ДПА.

В две презентации в рамките на ежегодната среща на Европейското дружество по кардиология в Амстердам, изследователите разкриха, че консумацията на свръхпреработени храни (като зърнени храни, газирани напитки и храни от ресторанти за бързо хранене) значително повишава риска от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, инфаркти и инсулти.

Активистът Хенри Димбълби обясни, че резултатите трябва да послужат като предупреждение за ефектите от хранителните навици във Великобритания.

"Като се има предвид, че свръхпреработените храни съставляват 55% от нашето хранене, това трябва да е предупреждение. Ако има нещо вредно в процеса на обработване на храните, това е катастрофално. Великобритания е особено лош случай, когато става дума за консумацията на свръхобработена храна. Натрупват се проблеми за бъдещето. Ако не направим нищо, приливна вълна от вреди ще залее Националната здравна служба“, каза той за в. "Гардиън“, цитирана от БТА.

В. "Гардиън“ съобщи също, че Анушрия Пант, изследовател, участвал в едно от проучванията, е обяснила за репортерите в Амстердам, че много хора не са наясно какви храни биха могли да ги изложат на опасност.

"Възможно е храните, които смятате за здравословни, всъщност да допринасят за развиването на високо кръвно налягане“, каза Пант. Тя добави, че много хора считат някои свръхпреработени храни като закупените от магазина сандвичи, супи и нискомаслени кисели млека за по-здравословни от типичната нездравословна храна.

Пант и нейните колеги от Университета в Сидни изследваха въздействието на увеличената консумация на свръхпреработени храни върху повече от 10 000 жени на средна възраст през последните 15 години. Учените установиха, че 39% от жените са били изложени на по-висок риск от високо кръвно налягане в сравнение с онези с най-ниска консумация на свръхпреработени храни.

Второ проучване – на изследователите от Четвъртия военномедицински университет в Китай, установи, че рискът от инфаркт и инсулт при онези, които ядат най-много свръхпреработени храни, нараства с близо 25%.

Изследователите установиха, че увеличаването на приема на свръхпреработени храни дори само с 10% води до значително повишаване на риска от сърдечни заболявания. Екипът също така откри, че хората, чието хранене съдържа по-малко 15% свръхпреработени храни, са изложени на най-малък риск от медицински проблеми, свързани със сърцето.

Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Дъщерята на Боби Михайлов и Мария Петрова - голяма красавица
Наум Шопов за "Ергенът": Този път много неща ще изненадат зрители...
Мартин Карбовски за Марио: Смотаняк. Чист тъпак, неактивен наивни...
За радост на децата от Пловдив: Той вече паркира, ще бъде атракти...
Отвлякоха световноизвестен модел на Victoria's Secret
Радина и Деян Донков отново заедно


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).