Няколко страхотни рецепти за празничната трапеза днес
Както всички знаем - на Никулден се ядат рибни ястия. В навечерието на празника ето няколко предложения за традиционни рецепти с шаран, както и няколко за други риби като скумрия, сьомга, риба тон и т.н., пише "Една.бг".
Почерпете вдъхновение и изберете нова рецепта за празника:
1. Пикантен шаран с бира
Продукти:
125 гр меко масло
1 яйце
1/2 чаена лъжичка сол
розмарин, салвия, мащерка
250 гр брашно
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1 консерва риба тон (филе в собствен сос)
1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
сол, черен пипер и лимонов сок на вкус
1 супена лъжица майонеза
1 супена лъжица галета
Приготвяне:
Разбийте маслото на пяна и прибавете яйцето. Накълцайте подправките на ситно, ако са пресни и ги смесете с брашното, предварително пресято с бакпулвера и солта. Омесете бързо меко тесто и го оставете на студено, докато приготвите крема от рибата. Ако яйцето е по-голямо, може да се наложи да добавите още малко брашно.
После сложете в дълбок съд предварително отцедената риба, лука и чесъна. С пасатор направете гладка смес заедно с майонезата и галетата. Разбъркайте и овкусете с подправките.
От алуминиево фолио направете фунийки. Разточете тестото и го нарежете на тънки ленти, широки 1 см и дълги 15 см. Увийте ги спираловидно върху фунийките и изпечете до порозовяване в предварително загрята на 170 градуса фурна. Разбира се, много по-лесно е, ако разполагате с метални фунийки, но и така нещата се получават.
2. Никулденски рибник
Рибникът - шаран в тесто, се счита за традиционното ястие за Никулден.
Обикновено се приготвя пълнен с лук, домати, орехи и стафиди. Рецептата изисква малко повече време за приготвяне, затова тичайте към магазина още отсега и пригответе престилката и тавата.
Необходими продукти за 6 порции:
1 голям шаран
1 ч. ч. орехи
4 с. л. зехтин
1 глава лук, нарязана на ситно
1 връзка магданоз
2 кисели краставички, нарязани на ситно
1 ч. л. доматено пюре
сол и пипер на вкус
За кората:
500 г брашно
1 ч. л. сол
250 мл вода
100 г топено масло или мас
1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
1.Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника.
2.Кората се приготвя, като се омесва средно меко тесто от брашното, солта и вода. Оставя се да почине 20 мин.
3.През това време в загретия зехтин се запържва лукът, прибавят се орехите, киселите краставички и доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус. Прибавя се магданозът.
4.С приготвената плънка се пълни шаранът и се зашива с бял памучен конец. Рибата се подсушава добре.
5.Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см и се намазват с масло. Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър.
6.Шаранът се подсушава добре и се увива в кората, отделно тестото се разточва и се изрязват люспи, уста и очи. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в намазана с масло тавичка на 180° С - 40-50 мин. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия.
3. Рибен кебап в гювечета
Необходими продукти за 4 порции:
500 г рибено филе
3 червени чушки или камби от туршия
2 стръка праз
2 стръка целина
1 в. ч. бяло вино
200 г стерилизирани домати
4 с. л. олио
2–3 стръка копър
2–3 стръка магданоз
масло за намасляване
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Празът се нарязва на едри парчета по диагонал и се запържва за 2–3 минути в олиото. Прибавят се чушките, нарязани на квадратчета, и ситно нарязаната целина. След 2–3 минути се налива бялото вино. Оставя се да кипне и се изчаква виното да
се изпари.
2. Към омекналите зеленчуци се добавят пасираните или нарязани наситно стерилизирани домати. Кипва се и се посолява.
3. Рибеното филе се нарязва на едри парчета и се поставя на дъното на намаслено гювече. Върху него се изсипват готовите зеленчуци и се поръсват със ситно нарязаните копър и магданоз.
4. Гювечето се пече около 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
4. Шаран с подлучен гъбен сос
Необходими продукти за 4 порции:
1,5 кг шаран
1 ч. ч. кисело мляко
4–5 стръка магданоз
зехтин за намазняване
сол на вкус
За соса:
400 г домати
200 г печурки
4 с. л. бяло вино
2 с. л. зехтин
2–3 стръка пресен чесън
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Шаранът се филетира, кожата се маха и филетата се нарязват на порции. Млякото се разбива с малко вода, филетата се заливат и се оставят да престоят така няколко часа. След това се изплакват, подсушават се и се поръсват със сол. Намазват се със зехтин и се пържат на грил тиган 5–8 минути от всяка страна.
2. Нарязаните на филийки печурки за соса се запържват на силен огън в предварително загретия зехтин. Щом се зачервят, се налива виното и когато се изпари, се добавят обелените и нарязани надребно домати. Посолява се и се оставя да къкри 3–4 минути. Добавя се наситненият чесън и ври още 2–3 минути.
3. Филетата риба се сервират полети със соса и поръсени с наситнения магданоз.
5. Една различна рецепта за скумрия
Необходими продукти за 4 порции:
1 кг скумрия
1 глава лук
2 моркова
1/2 връзка магданоз
500 г прясно мляко
4 с. л. олио
1 дафинов лист
4 с. л. заквасена сметана за гарниране
сол и черен пипер на вкус
листа магданоз за гарниране
За гарнитурата:
4–5 картофа
2 с. л. заквасена сметана
1 ч. л. хрян
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Рибата се филетира и дребните костици се отстраняват с пинсета.
2. Лукът се нарязва на кръгчета, морковът се настъргва, а магданозът се наситнява. Зеленчуците и рибата се подреждат на пластове в дълбок намазнен тиган.
3. Всеки пласт се поръсва с олио, овкусява се със сол и черен пипер и се залива с горещото мляко. Слага се дафиновият лист и се оставя да се вари на слаб огън около 30 минути.
4. Картофите се сваряват и се нарязват на малки кубчета. Овкусяват се със сметаната, хряна и сол. Рибата се поднася с гарнитурата, заквасената сметана и лист магданоз.