ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Няколко страхотни рецепти за празничната трапеза днес
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:34 / 06.12.2020Коментари (1)4061
© iStock
Както всички знаем - на Никулден се ядат рибни ястия.  В навечерието на празника ето няколко предложения за традиционни рецепти с шаран, както и няколко за други риби като скумрия, сьомга, риба тон и т.н., пише "Една.бг".

Почерпете вдъхновение и изберете нова рецепта за празника:

1.  Пикантен шаран с бира

Продукти:

125 гр меко масло

1 яйце

1/2 чаена лъжичка сол

розмарин, салвия, мащерка

250 гр брашно

1/2 чаена лъжичка бакпулвер

1 консерва риба тон (филе в собствен сос)

1 стрък пресен лук

1 стрък пресен чесън

сол, черен пипер и лимонов сок на вкус

1 супена лъжица майонеза

1 супена лъжица галета

Приготвяне:

Разбийте маслото на пяна и прибавете яйцето. Накълцайте подправките на ситно, ако са пресни и ги смесете с брашното, предварително пресято с бакпулвера и солта. Омесете бързо меко тесто и го оставете на студено, докато приготвите крема от рибата. Ако яйцето е по-голямо, може да се наложи да добавите още малко брашно.

После сложете в дълбок съд предварително отцедената риба, лука и чесъна. С пасатор направете гладка смес заедно с майонезата и галетата. Разбъркайте и овкусете с подправките.

От алуминиево фолио направете фунийки. Разточете тестото и го нарежете на тънки ленти, широки 1 см и дълги 15 см. Увийте ги спираловидно върху фунийките и изпечете до порозовяване в предварително загрята на 170 градуса фурна. Разбира се, много по-лесно е, ако разполагате с метални фунийки, но и така нещата се получават.

2. Никулденски рибник

Рибникът - шаран в тесто, се счита за традиционното ястие за Никулден.

Обикновено се приготвя пълнен с лук, домати, орехи и стафиди. Рецептата изисква малко повече време за приготвяне, затова тичайте към магазина още отсега и пригответе престилката и тавата.

Необходими продукти за 6 порции:

1  голям шаран

1 ч. ч. орехи

4 с. л. зехтин

1 глава лук, нарязана на ситно

1 връзка магданоз

2 кисели краставички, нарязани на ситно

1 ч. л. доматено пюре

сол и пипер на вкус

За кората:

500 г брашно

1 ч. л. сол

250 мл вода

100 г топено масло или мас

1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

1.Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника.

2.Кората се приготвя, като се омесва средно меко тесто от брашното, солта и вода. Оставя се да почине 20 мин.

3.През това време в загретия зехтин се запържва лукът, прибавят се орехите, киселите краставички и доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус. Прибавя се магданозът.

4.С приготвената плънка се пълни шаранът и се зашива с бял памучен конец. Рибата се подсушава добре.

5.Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см и се намазват с масло. Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър.

6.Шаранът се подсушава добре и се увива в кората, отделно тестото се разточва и се изрязват люспи, уста и очи. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в намазана с масло тавичка на 180° С - 40-50 мин. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия.

3. Рибен кебап в гювечета

Необходими продукти за 4 порции:

500 г рибено филе

3 червени чушки или камби от туршия

2 стръка праз

2 стръка целина

1 в. ч. бяло вино

200 г стерилизирани домати

4 с. л. олио

2–3 стръка копър

2–3 стръка магданоз

масло за намасляване

сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Празът се нарязва на едри парчета по диагонал и се запържва за 2–3 минути в олиото. Прибавят се чушките, нарязани на квадратчета, и ситно нарязаната целина. След 2–3 минути се налива бялото вино. Оставя се да кипне и се изчаква виното да

се изпари.

2. Към омекналите зеленчуци се добавят пасираните или нарязани наситно стерилизирани домати. Кипва се и се посолява.

3. Рибеното филе се нарязва на едри парчета и се поставя на дъното на намаслено гювече. Върху него се изсипват готовите зеленчуци и се поръсват със ситно нарязаните копър и магданоз.

4. Гювечето се пече около 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

4. Шаран с подлучен гъбен сос

Необходими продукти за 4 порции:

1,5 кг шаран

1 ч. ч. кисело мляко

4–5 стръка магданоз

зехтин за намазняване

сол на вкус

За соса:

400 г домати

200 г печурки

4 с. л. бяло вино

2 с. л. зехтин

2–3 стръка пресен чесън

сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Шаранът се филетира, кожата се маха и филетата се нарязват на порции. Млякото се разбива с малко вода, филетата се заливат и се оставят да престоят така няколко часа. След това се изплакват, подсушават се и се поръсват със сол. Намазват се със зехтин и се пържат на грил тиган 5–8 минути от всяка страна.

2. Нарязаните на филийки печурки за соса се запържват на силен огън в предварително загретия зехтин. Щом се зачервят, се налива виното и когато се изпари, се добавят обелените и нарязани надребно домати. Посолява се и се оставя да къкри 3–4 минути. Добавя се наситненият чесън и ври още 2–3 минути.

3. Филетата риба се сервират полети със соса и поръсени с наситнения магданоз.

5. Една различна рецепта за скумрия

Необходими продукти за 4 порции:

1 кг скумрия

1 глава лук

2 моркова

1/2 връзка магданоз

500 г прясно мляко

4 с. л. олио

1 дафинов лист

4 с. л. заквасена сметана за гарниране

сол и черен пипер на вкус

листа магданоз за гарниране

За гарнитурата:

4–5 картофа

2 с. л. заквасена сметана

1 ч. л. хрян

сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Рибата се филетира и дребните костици се отстраняват с пинсета.

2. Лукът се нарязва на кръгчета, морковът се настъргва, а магданозът се наситнява. Зеленчуците и рибата се подреждат на пластове в дълбок намазнен тиган.

3. Всеки пласт се поръсва с олио, овкусява се със сол и черен пипер и се залива с горещото мляко. Слага се дафиновият лист и се оставя да се вари на слаб огън около 30 минути.

4. Картофите се сваряват и се нарязват на малки кубчета. Овкусяват се със сметаната, хряна и сол. Рибата се поднася с гарнитурата, заквасената сметана и лист магданоз.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Изпратете ми по една порция от публикуваните рецепти и аз се задължавам да дам компетентен отговор коя е най-вкусната
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България и Войната в Украйна
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Мигрантски натиск към България
Кауза Колежа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: