"Огънят на Анадола" идва в България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:42 / 21.06.2024
4914
Най-дълго играното шоу в света идва в България през август, предава Sofia24.bg.

Световните медии определят спектакъла "Огънят на Анадола" като "най-значимото танцово представление, в което традиция и модерност се срещат по един блестящ начин". Според Книгата за рекордите "Гинес" това е "най-бързото шоу, в което за секунди танцьорите сменят ритъма".

За 25 години трупата на световноизвестният хореограф Мустафа Ердоган представя спектакъла на четири континента.

"Най-вълнуващо беше на огромната сцена пред Айфеловата кула в Париж и пред пирамидите в Египет", споделя Ердоган. 

Той създава няколко запомнящи се танца, които днес се изучават в различни школи по света. Със своята оригиналност се отличава танцът на дервишите. Танцьорите са облечени в традиционни бели роби. Те се въртят около оста си с впечатляваща скорост.

"Не е лесно да се представят традиционни танци в съвременен вариант, запазвайки автентичната основа. Такъв в е например танцът с тъпани, в който публиката усеща с всички сетива мощта на единството. Десетките танцьори се движат в безупречен синхрон с тъпан в ръце, а неговата мелодия действа хипнотизиращо", разказва Мустафа Ердоган, който повече от 45 години се е посветил на турската танцова и музикална култура. 

За него пътуването във времето и представянето на исторически сюжети чрез танца , е мисия. Хореографът признава, че най-трудно е поставил опасния танц със саби, в който ритъм, огън, танц са се свързват по един необикновен начин.

В юбилейната за трупата година Ердоган отново включи България в Световното турне. След Америка, Китай, Европа и голямата Гала в Истанбул на 29 юни, легендарната танцова трупа "Огънят на Анадола" ще танцува в летните театри на Шумен (2 август), Велико Търново (3 август), Варна (4 август) и Бургас (5 август), както и в Античния театър в Пловдив (6 август) и "Арена Спартак" в Кърджали (8 и 9 август), съобщиха организаторите.

"България има много специално място в сърцето ми. Обичам страната Ви, усещам ритъма на българските танци, откривам много близки елементи между тях и турския традиционен танц. Някои от танцьорите са български турци в трупата и това прави връзката ни още по-дълбока. За първи път ще представим нашия спектакъл в български градове, в които никога не сме гостували. Това е вълнуващо преживяване, защото разширяваме географията на спектакъла", каза Мустафа Ердоган, месец преди да посети България отново.

Виж коментарите (0)

Още по темата (447):
01.07.2024 Андреа Банда Банда най-сетне продума за Благо Джизъса
01.07.2024 Уникален! Ергенът Евгени с емоционален призив към шофьорите
01.07.2024 Стилиян Петров с трогателен поздрав към съпругата си
01.07.2024 Облечена в злато, Илиана Раева се наслаждава на страхотна почивка
01.07.2024 Ето с кого отпразнува рождения си ден ергенката Надя в Пловдив
01.07.2024 "Диана Експрес", Братя Аргирови, Мими Иванова и Нелина очакват пловдивчани
Още новини от Любопитни новини:
Уникален! Ергенът Евгени с емоционален призив към шофьорите
Любимката на народа идва в Пловдив
17-годишна ученичка от Пловдив с перфектни мерки и излъчване е на...
На морето: По цял ден се облизваха и вечер скачаха в леглото на н...
Предупредиха ни за магнитни бури
Любо Киров - милионер, само данъците му са 1,5 млн. лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).