ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Основните грешки при коледния пост, който да не допускате
Автор: ИА Фокус 10:24 / 08.12.2024Коментари (0)1440
©
На 15 ноември започнаха Коледните пости, наричани още Рождественски. Те продължават 40 дни – до 25 декември (Коледа).

В дните до Коледа не се консумират блажни храни – яйца, месо и млечни продукти.

Строгият пост забранява и използването на олио в понеделник, сряда и петък. Извън тези дни е разрешена консумацията на безгръбначни (охлюви, миди, октоподи и др.)

В два дни е разрешена консумацията на риба – на 21 ноември (въведение Богородично), и на 6 декември (Никулден).

Пост се спазва само и единствено от хора без здравословни проблеми и не се прави за отслабване.

Според списание "Всичко за жената" петте основни грешки по време на пост са:

Яденето на едни и същи плодове и зеленчуци и прекаляването с тях води до липсата на важни вещества.

Прекаляването със сол, което води до високо кръвно и проблеми с бъбреците.

Залитането към прекалено сладко, което води до диабет и затлъстяване.

Яденето на прекалено много хляб по време на пости също води до затлъстяване и чувство на умора.

Прекаляването с високоенергийни храни като авокадо и грах, защото чувстваме глад.

Ето как да избегнете тези често допускани грешки:

Плодовете са богати на захар и бързо засищат, но и бързо се огладнява след тях. Зеленчуците са богати на фибри, но към тях най-добре е да се добавят и сурови ядки. Така ще имате по-дълго енергия и няма да огладнеете бързо.

Храните, които ядем по време на пост, са по-скоро безвкусни и това ни кара да прекаляваме със солта. Просто трябва да свикнем да ядем по-безсолни храни. Маслините, които са разрешени по време на пост, също трябва да се накисват преди да се консумират.

При глад за сладко е препоръчително да се ядат повече плодове и да се пие бадемово мляко. Ако ви се яде шоколад, това означава липса на магнезий, който може да си набавите с орехи или семки.

Прекомерната употреба на хлебни продукти води до дефицит на фибри, а те са необходими за нормалното функциониране на мозъка. Добра алтернатива е ръженият хляб без мая.

Един трик за засищането на глада малко преди хранене е пиенето на една чаша вода преди това. Така ще ядете по-малко и ще се чувствате сити след това. Не заменяйте водата с газирана напитка.

Постът е важен аспект от духовния живот на православните християни и има за цел духовното им пречистване, покаяние и подготовка за специални религиозни събития като Рождество Христово и Великден.


Още по темата: общо новини по темата: 297
27.11.2024 »
26.11.2024 »
24.11.2024 »
12.10.2024 »
23.01.2024 »
14.01.2024 »
предишна страница [ 1/50 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Терористичен акт в Магдебург
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Избори в САЩ
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: