От древни времена този плод се свързва със здравето

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
22:57 / 18.12.2023
2565
Смокините от древни времена се свързват със здраве. Те растат обикновено в Средиземноморието и Близкия Изток - места, които са сухи, горещи и много слънчеви през по-голямата част от годината. Смокинята е с големината на палец. Има зелена или лилава ядлива кора и е пълна със семки. Плодът ѝ е месест, мек като консистенция и има сладък вкус. Присъства в много здравословни и диетични менюта. Тя задоволява желанието за прием на сладко, като същевременно доставя и полезни вещества на организма. 

В индийската медицина смокинята се използва за лечение на състояния, които засягат дихателната, имунната, ендокринната, репродуктивната и храносмилателната система.

Ето на какви ползи можем да разчитаме хапвайки смокини:

1. Подобряване на храносмилането - храносмилателните проблеми варират от диария до запек. Консумацията на смокини увеличава приема на фибри. Естествен пребиотик са и  подобряват цялостното здраве и функция на червата.

2. Регулиране на високото кръвно налягане - една от причините за високото кръвно налягане е дефицитът на калий и прекаленият прием на натрий. Смокините са богати на калий и с консумацията им може да се коригира този дисбаланс. 

3.Увеличаване на костната плътност – смокините са добър източник и на калций. Комбинацията от калий и калций може да предотврати състояния като остеопороза. Калцият е структурен компонент на костите. Увеличаването на приема на калций при деца и юноши подобрява костната минерализация. 

4. Смокините са богати на мед - медта е жизненоважен минерал, който участва в редица процеси в човешкото тяло: помага на метаболизма, произвежда енергия, образува кръвни клетки, съединителни тъкани и невротрансмитери.

5. Смокините са особено богати на витамин B6 - той е ключов витамин, който помага на тялото да разгради приетите белтъчини, също така има и много важна роля за функцията и здравето на мозъка.

Една средно голяма смокиня съдържа около 37 ккал, 10 г въглехидрати, 8 г захар, 1,45 г фибри, 0,5 мг натрий и освен изброените минерали и витамини още витамин А, витамин С, желязо и магнезий, което ги прави полезен десерт.

Смокините са здравословни в умерени количества, пише puls.bg. Препоръчително е порцията да е ограничена до 1 смокиня заради съдържанието на захари в плода и риска те бързо да се натрупат в организма и да се повиши кръвната захар.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Без еквивалент! Джокович запя "Луда по тебе", стана да танцува и ...
Земеделец си тръгна със само 500 лева от "Стани богат". Ники Кънч...
Колорит, адреналин и спиращи дъха "Игри на волята"
Не й личи, че е раждала преди само 6 месеца
Една звезда на 72: Той е боксьор, но печели куп награди като акть...
Сашо Кадиев се събра с бившата си жена


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).