ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
От векове тази подправка се използва и като лек, но трябва да внимавате с нея | ||||||
| ||||||
Сминдухът се използва за лечебни цели от векове и съвременните проучвания доказват, че той помага за понижаване на кръвната захар, лечение на киселини и много други състояния. Здравословни ползи от приемането на сминдух: Понижава кръвната захар Сминдухът намалява кръвната захар и е полезен за диабетици, тъй като семената му съдържат съединение, наречено 4-хидроксиизолеуцин. Това вещество регулира секрецията на инсулин, хормон, които помага за намаляване на глюкозата в кръвта Ако страдате от диабет и приемате сминдух, може да се наложи да намалите дозите инсулин. Комбинацията от инсулин и билката може да понижи кръвната захар до опасни нива. Увеличава кърмата Хилади кърмещи майки съобщават, че сминдухът помага за увеличаване на кърмата. Това се дължи на факта, че билката повишава отделянето на окситоцин – хормон, който стимулира производството на кърма. Анализ на четири проучвания от 2018 г. показва, че приемането на сминдух значително увеличава количеството кърма в сравнение с хора, получаващи плацебо. Намалява менструалните болки Сминдухът намалява менструалните болки, тъй като има естествени обезболяващи качества. Малко проучване от 2014 г. дава на участнички по 2 грама прах от семена на сминдух по три пъти дневно през първите дни от менструацията. В продължение на два менструални цикъла, дамите, приемащи сминдух, съобщават, че изпитват значително по-малко менструални крампи. Понижава холестерола Билката съдържа голямо количество стероидни сапонини. Това са съединения, които пречат на стомашно-чревната система да абсорбира холесторола от хранта. Освен това намаляват и количеството холестерол, което произвежда черния дроб. Помага при киселини Влакната от сминдух помагат за лечението на киселинен рефлукс, тъй като създават бариера, която спира стомашните киселини от качване нагоре по хранопровода. Малко проучване от 2010 г. установява, че хората, които са пили добавка с влакна от сминдух, 30 минути преди хранане, са имали значително по-малко киселини от тези, които са приемали плацебо. Как е най-добре да се консумира? Сминдухът може да се пие под формата на чай, да се добавя като подправка към ястия или да се приема като хранителна добавка в капсула. Правилната доза от билакта зависи от състоянието, от което страдате и дали имате определени заболявания като диабет. За да определите правината за вас доза най-добре се консултирайте с личния си лекар. Противопоказания: С отрицателните ефекти от сминдуха ще ни запознае д-р Джо Шварц, директор на "McGill Office of Science and Society" и специалист по "хранителна химия". "Като подправка сминдухът рядко причинява проблеми, но като добавка може да доведе до разтройство и чревен дискомфорт", казва докторът. "Не трябва да приемате сминдух по време на бременност, защото той е свързан с повишен риск от вродени дефекти." "Възможно е да сте алергични към подправката. Това често се наблюдава при хора, които имат алергия към фъстъци и нахут. Те са от едно ботаническо семейство." "Не приемайте билката, ако пиете лекарства за разреждане на кръвта, тъй като и тя има антикоагулантни свойства." |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Синоптик: До минус 19 градуса този уикенд, ще натрупа сняг
13:04 / 21.11.2024
Предупредиха лошо собственика на лъскав черен "Мерцедес" в Пловдив
14:24 / 20.11.2024
Елитът на България се събра в НДК, Марта Вачкова с нов кавалер
08:35 / 21.11.2024
Жената, заснела трагедията: Виждаше се оголеният череп на Гунди
10:58 / 21.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета