Отбелязваме световния ден на баклавата
На 17 ноември отбелязваме световния ден на баклавата.
Баклавата е вид сладка баница, сиропиран сладкиш.
Баклавата се разпространява сред иранските народи, Османската империя, балканските народи, Азербайджан, Армения и др.
Прави се от тесто, разточено и опечено на много тънки кори. Корите се пълнят с орехови ядки (или шамфъстък) и се заливат със захарен сироп.
Сред най-известните турски баклави се нарежда тази, приготвяна в турския град Антеп. В този район се произвежда и най-ценният сорт шамфъстък, чиито ядки са дребни, но с много богат аромат и висока масленост. Някои майстори на баклава използват пречистено масло гхи за направата на своите баклави.
У нас ежегодно в търговищкото село Драгановец се празнува Празник на баклавата.